Акція дружин мобілізованих у Москві: ISW пояснив, чому затримували тільки журналістів

Акція дружин мобілізованих у Москві: ISW пояснив, чому затримували тільки журналістів

Укрінформ
Кремль піддав цензурі акцію протесту дружин мобілізованих солдатів у Москві 3 лютого, щоб придушити будь-яке можливе відновлення ширшого громадського руху на підтримку російських солдатів і проти режиму президента РФ Володимира Путіна.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що члени російського громадського руху «Путь домой» поклали квіти до могили невідомого солдата в Москві перед тим, як провести акцію протесту на прилеглій Манежній площі до 500-го дня з початку часткової мобілізації, оголошеної Путіним у вересні 2022 року.

Російські державні ЗМІ здебільшого не висвітлювали цю подію, але повідомили, що прокуратура Москви застерегла від відвідування акції протесту, маючи на увазі, скоріш за все, саме акцію «Путь домой».

Водночас опозиційні російські ЗМІ детально висвітлили цей протест, в якому, за підрахунками, взяли участь близько 200 осіб. Вони повідомили, що поліція Москви затримала 27 людей, більшість з яких були російськими та іноземними журналістами.

Читайте також: У Росії більше не пропонують помилування засудженим, які йдуть на війну - ISW

Опозиційні ЗМІ також повідомили, що пізніше влада відпустила затриманих без висунення звинувачень, і що деякі члени акції протестували біля відділку поліції за звільнення усіх затриманих.

Російська поліція дозволила протестувальникам «Пути домой» пізніше відвідати передвиборчий штаб Путіна та від руки написати звернення до нього з проханням повернути мобілізованих додому. Але штаб дозволив зробити це лише невеликим групам мітингувальників та суворо обмежив доступ ЗМІ до висвітлення цього процесу.

«Ймовірно, російські правоохоронні органи навмисне затримували журналістів, а не протестувальників, щоб обмежити висвітлення події і позбавити організацію "Путь домой" статусу платформи для мучеництва в інформаційному просторі через арешти її членів», - вважають аналітики ISW.

Як зазначається у звіті, радянське керівництво на власному досвіді переконалося, який вплив мали громадські рухи родичів російських солдатів наприкінці 1980-х - на початку 1990-х років. Тому Кремль, ймовірно, має на меті заздалегідь піддати цензурі та дискредитувати подібні рухи, перш ніж вони зможуть набути подібного впливу, йдеться у звіті ISW.

«Путін, можливо, зробив висновки з попередньої невдачі Радянського Союзу щодо повної цензури родичів солдатів і змінив тактику, натомість використовуючи обмежену цензуру і дискредитацію, щоб не дати цим рухам набрати обертів», - вважають в ISW.

Читайте також: Для чого Путіну заяви про «демілітаризовану» зону в Україні: ISW назвав кілька версій

Як повідомлялося, президент РФ Володимир Путін розпочав мобілізацію в Росії восени 2022 року на тлі невдач російської армії в Україні. За офіційними даними до армії було відправлено 300 тисяч осіб.

Сили оборони України з 24 лютого 2022 року по 4 лютого 2024-го ліквідували близько 388 тисяч 750 російських загарбників, 810 з них – за останню добу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-