Ув’язнений у Бразилії  російський шпигун отримав нове обвинувачення

Ув’язнений у Бразилії російський шпигун отримав нове обвинувачення

Укрінформ
Влада Бразилії звинуватила російського шпигуна Сергія Черкасова, який відбуває в країні п'ятирічний тюремний термін за підробку документів, у відмиванні грошей, тому росіянин не зможе претендувати на дострокове звільнення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Таке ж звинувачення висунуто співробітнику російського посольства у Бразилії Івану Четверикову. Слідство вважає, що він щомісяця вносив гроші в один із банків Ріо-де-Жанейро, а Черкасов їх знімав.

ЗМІ зазначають, що Черкасов провину не визнає, хоч і не заперечує факт знайомства із співробітником російської дипмісії. Сам Четвериков залишив Бразилію минулого року.

Офіцера ГРУ Сергія Черкасова затримали у 2022 році у Нідерландах та депортували до Бразилії, де його спочатку засудили до 15 років позбавлення волі за підробку документів, а потім пом'якшили покарання до 5 років. Встановлено, що у Бразилії він жив під ім'ям Віктор Мюллер Феррейра. Також Черкасов якийсь час жив у США, у місті Балтімор, де навчався в університеті Джонса Хопкінса. 2022 року він намагався влаштуватися на роботу до Міжнародного кримінального суду в Гаазі, коли той почав вивчати справу про військові злочини російської армії в Україні.

Читайте також: Бразилія не видала США росіянина, який намагався влаштуватись у МКС за підробними документами

Екстрадиції Черкасова домагаються не тільки США, але й Росія. В РФ проти Черкасова порушено кримінальну справу за звинуваченням у торгівлі наркотиками, постачанні героїну з Афганістану. Росіянин зізнався у цьому, і сам просив про депортацію на батьківщину. Видання Bellingcat і The Insider у своєму розслідуванні припускали, що влада Росії просто сфабрикувала кримінальну справу проти Черкасова з метою повернути його на батьківщину.

Як повідомлялося, Wall Street Journal називав Черкасова можливим кандидатом на обмін ув'язненими між США та Росією. Зокрема, його почали розглядати на цю роль після арешту в Москві журналіста видання Евана Гершковича, якого ФСБ звинувачує у шпигунстві.

При цьому Федеральний верховний суд Бразилії відхилив запит США щодо екстрадиції Черкасова, якого американська сторона звинувачує у шпигунстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-