У Литві суд відкрив ще одну справу проти засудженого за шпигунство на користь РФ

У Литві суд відкрив ще одну справу проти засудженого за шпигунство на користь РФ

Укрінформ
Каунаський дільничний суд відкрив ще одну справу проти засудженого у шпигунській справі на користь Росії Альгірдаса Палецкіса, якого тепер звинувачують у наклепі на депутата Сейму Лаурінаса Кащюнаса та публічному схваленні міжнародних злочинів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

Уточнюється, що 26 січня провести засідання не вдалося, оскільки через зайнятість на нього не зміг з'явитися постраждалий Кащюнас. Слухання відклали.

Нову кримінальну справу проти Палецкіса, раніше засудженого в шпигунській справі на 5,5 року, порушили після того, як 30 вересня 2022 року в інтерв'ю він публічно схвалював міжнародні злочини, злочини СРСР або нацистської Німеччини, заперечував їх і зменшував.

Так, висловлюючись про збройний опір радянській владі у Литві у повоєнні роки, він представив це як завдані Америкою збитки Литві. Також він принижував учасників повоєнного збройного опору, замовчуючи, що їхньою метою був захист свободи Литви.

Оцінюючи збройний конфлікт в Україні, Палецкіс сказав, що "ми спостерігаємо крайній випадок використання з боку США". При цьому він звинувачував США в цинізмі і прогнозував, що маленькі країни будуть використовувати для того, щоб Вашингтон міг мірятися силами з Росією та Китаєм, а Кащюнаса - в спробі узаконити американський репресивний механізм. За його версією, Кащюнас намагався змінити закони так, щоб з'явилася можливість репресій щодо інакодумців.

Таким чином, за даними розслідування, у вересні минулого року Палецкіс, відбуваючи покарання в Каунаській в'язниці, через ЗМІ під час телефонної розмови, обмовив депутата парламенту Литви, голову Комітету нацбезпеки та оборони Лаурінаса Кащюнаса.

Читайте також: В Італії офіцера ВМС засудили до 20 років в’язниці за шпигунство для Росії

Як повідомлялось, у липні 2021 року Шяуляйський окружний суд визнав Палецкіса винним у шпигунстві на користь Росії і засудив його до шести років позбавлення волі. У травні 2022 року литовський Апеляційний суд залишив вирок у силі.

У червні 2023-го Верховний суд Литви перекваліфікував дії Альгірдаса Палецкіса на підготовку до шпигунства на користь Росії та скоротив термін ув'язнення на пів року – до 5,5 року.

Фото: ELTA / MARTYNAS AMBRAZAS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-