Ізраїль заявив у Гаазі: Ми не починали війну і захищаємо себе від ХАМАС

Ізраїль заявив у Гаазі: Ми не починали війну і захищаємо себе від ХАМАС

Укрінформ
У Міжнародному суді ООН в Гаазі другий день публічних слухань за позовом Південно-Африканської Республіки проти Ізраїлю щодо вчинення можливого геноциду стосовно палестинців у секторі Гази.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, 11 січня в суді виступали представники ПАР. Сьогодні, 12 січня, слово має Ізраїль.

«Ізраїль чудово усвідомлює, чому була прийнята Конвенція про геноцид, на яку посилалися в цьому процесі. У нашій колективній пам’яті залишилося систематичне вбивство шести мільйонів євреїв у рамках заздалегідь спланованої та огидної програми їх повного знищення. З огляду на історію єврейського народу, не дивно, що Ізраїль був однією з перших держав, яка без застережень ратифікувала Конвенцію про геноцид і включила її положення у своє внутрішнє законодавство. Для когось обіцянка «Ніколи знову» є гаслом, для Ізраїлю це найвищий моральний обов'язок», - сказав на початку свого виступу представник Ізраїлю Тал Бекер.

Він також відзначив роль Рафала Лемкіна, польського та американського науковця-правника єврейського походження, відомого насамперед своїми дослідженнями та запровадженням уперше слова геноцид як правового поняття.

Читайте також: У Гаазі пройшли дві демонстрації через слухання в Міжнародному суді ООН щодо Ізраїлю

«Він допоміг світові визнати, що наявної тоді юридичної лексики просто недостатньо, щоб охопити руйнівне зло, яке викликав нацистський Голокост. І зараз заявник спробував використати цей термін у контексті поведінки Ізраїлю у війні. Ізраїль не починав і не хотів війни, в якій Ізраїль захищає себе від ХАМАС, «Ісламського джихаду» та інших терористичних організацій, жорстокість яких не знає кордонів. Страждання цивільного населення у цій війні, як і в усіх війнах, трагічні. Це розриває серце», - сказав під час свого виступу Бекер.

Він також наголосив, що Ізраїль прагне звести до мінімуму завдання шкоди цивільному населенню, тоді як ХАМАС має стратегію, спрямовану на максимізацію шкоди як ізраїльтянам, так і палестинцям.

Бекер додав, що у своєму позові заявник «представив глибоко спотворену фактичну та юридичну картину».

За його словами, аргументи ПАР базуються на «навмисно вирваному з контексту та маніпулятивному описі реальності поточних військових дій».

Бекер наголосив, що 7 жовтня 2023 року Ізраїль атакували бойовики ХАМАС із сектору Гази. Вони вдарили по центральних та південних районах країни, випустивши понад тисячу ракет.

«Тисячі бойовиків ХАМАС та інших бойовиків вторглися на суверенну територію Ізраїлю морем, сушею та повітрям. Вторгнулись у більш ніж 20 ізраїльських громад та місця проведення музичного фестивалю… Було масове вбивство, каліцтво, зґвалтування та викрадення великої кількості громадян, яких тільки терористи змогли знайти, перш ніж ізраїльські сили дали їм відсіч. Вони катували дітей на очах у батьків, а батьків - на очах у дітей. Спалювали людей, у тому числі немовлят, живцем і систематично ґвалтували та калічили десятки жінок, чоловіків і дітей. Загалом того дня було вбито близько 1200 людей. Понад 5500 покалічених і близько 240 викрадених заручників, у тому числі дітей, цілі сім’ї, людей з обмеженими можливостями та тих, хто пережив Голокост... Представники сімей заручників сьогодні в цій залі суду, і ми визнаємо їхні безмежні страждання», - сказав представник Ізраїлю під час свого виступу в суді.

Читайте також: Ізраїль ліквідував ще одного командира «Хезболли»

Бекер вважає, що всі вимоги ПАР щодо запобігання геноциду та припинення військової операції в секторі Газа мають бути відхилені.

Він також підкреслив, що Ізраїль втратить можливість захищати себе, якщо припинить військову операцію в секторі Гази, як того домагається ПАР.

«Виконання вимог Південно-Африканської Республіки зробить Ізраїль беззахисним», - наголосив представник Ізраїлю.

За його словами, «ХАМАС не тільки не захищає мирних громадян, але й активно приносить їх у жертву для пропаганди та своїх військових цілей. Якщо ХАМАС припинить використовувати цю стратегію, звільнить заручників і складе зброю, то бойові дії та страждання людей закінчаться».

Як повідомляв Укрінформ, ПАР подала позов проти Ізраїлю про можливе порушення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього до Міжнародного суду ООН у Гаазі 29 грудня 2023 року.

Читайте також: Кількість загиблих у Газі зросла до 22 835

Державний секретар США Ентоні Блінкен назвав «безпідставним» позов до Міжнародного суду з боку ПАР проти Ізраїлю зі звинуваченнями в геноциді.

7 жовтня 2023 року палестинське ісламістське угруповання ХАМАС скоїло напад на Ізраїль. Бойовики прорвалися на територію країни, одночасно завдаючи масованого ракетного удару.

Вторгнення супроводжувалося масовими вбивствами мирного населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-