Уперше за 300 років константинопольський екзарх провів службу у Литві

Уперше за 300 років константинопольський екзарх провів службу у Литві

Фото
Укрінформ
До Литви прибув новопризначений голова Литовського екзархату Константинопольського патріархату Іустін Ківілоо. В суботу, на Водохреще, він провів тут службу, що сталося вперше за останні 300 років.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

«Це особливий день, бо до Литви з Естонії прибув екзарх, призначений главою Литовського екзархату. Це буде перша його служба тут», – зазначив литовський православний священник Володимир Селявко.

За його словами, віруючі зібралися у Тринопільському монастирі, приміщенням якого Константинопольському патріархату дозволила скористатися Католицька церква Литви.

«Це історична подія, оскільки вже минуло майже 300 років з того часу, як константинопольські священники востаннє служили на литовській землі. Поки Ківілоо - священик-монах, але можливо, ми сподіваємося, що в майбутньому його посвятять у єпископи», - сказав Селявко.

Православний священик Іустин Ківілоо прибув з Естонії до Литви у п'ятницю. Тут він завершить формування церковної структури Литовського екзархату, підпорядкованого Константинопольському патріархату.

Інший литовський православний священик Гінтарас Сунгайла висловив задоволення від того, що новий глава Екзархату добре знається на історичній пам'яті Литви, а також добре знайомий з ієрархічною структурою Константинополя.

Константинопольський Патріарх Варфоломій I, який минулого року відвідав Вільнюс, запевняв, що в Литві є можливість розпочати створення структури Православної церкви Константинопольського патріархату.

Як повідомлялося, рішенням Віленсько-Литовської єпархії МП кілька священників були усунуті від служіння через їхню критичну позицію щодо війни РФ проти України та за критику на адресу московського патріарха Кирила через його підтримку агресії. У квітні 2022 року стало відомо, що ці п’ять священнослужителів позбавлені сану: Георгій (Гінтарас) Сунгайла, Віталій Даупарас, Віталій Моцкус, Володимир Селявко, Георгій Ананьєв.

Читайте також: В Україні вперше за новим календарем святкують Водохреще

17 лютого 2023 року Патріарх Константинопольський Варфоломій повернув сан цим п'ятьом литовським священникам.

Фото: ELTA / ORESTAS GUREVIČIUS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-