Протягом року сили НАТО перехопили більш як 300 військових літаків РФ

Протягом року сили НАТО перехопили більш як 300 військових літаків РФ

Укрінформ
Протягом 2023 року повітряні сили країн НАТО більше 300 разів здійснювали перехоплення російських військових літаків, що наближалися до повітряного простору країн Альянсу.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті НАТО.

«У 2023 році повітряні сили НАТО по всій Європі значно більше 300 разів здіймалися в повітря для перехоплення російських військових літаків, що наближалися до повітряного простору Альянсу, при цьому більшість перехоплень відбулися над Балтійським морем», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, саме у небі над Балтикою Альянс здійснює довгострокову операцію з повітряного патрулювання, однією із завдань якої є перехоплення російських військових літаків, якщо вони наближаються до повітряного простору НАТО несподівано або з неочікуваних напрямків. Такі російські літаки часто наближаються із вимкнутими транспондерами, що не дозволяє встановлювати їх точне місцезнаходження та висоту.

Такі провокаційні дії у повітрі російські повітряні сили здійснюють без погодженого плану польотів та без повідомлення структур повітряного контролю. При цьому переважна більшість перехоплень цих російських літаків здійснюється силами НАТО безпечно та на високому професійному рівні. Порушення повітряного простору країн НАТО є дуже рідкісними та нетривалими.

«Російська агресивна війна проти України створила найнебезпечнішу, протягом десятиліть, ситуацію з безпеки в Європі. Винищувачі НАТО несуть цілодобове бойове чергування та готові до негайних дій у випадку підозрілих або неоголошених польотів поблизу повітряного простору союзників», - заявив з цього приводу Ділан Вайт, виконуючий обов’язки речника Альянсу.

Як зазначається, після початку російської військової агресії проти України НАТО здійснило значне посилення повітряної оборони на своєму східному фланзі. Це включає застосування більшої кількості бойових літаків, здійснення більшої кількості спостережних та розвідувальних польотів, збільшення кількості наземних засобів протиповітряної оборони тощо.

Читайте також: У США бомбардувальник-невидимка B-21 Raider здійснив перший політ

«Після послідовних ударів, які Росія здійснила проти української інфраструктури на дуже близькій відстані до території НАТО, Альянс розгорнув додаткові винищувачі в Румунії. У жовтні, після пошкодження підводних комунікацій у Балтійському морі, НАТО надіслало додаткові спроможності до цього регіону. Цього року НАТО також провело найбільше за всю історію повітряне навчання «Повітряний захисник 2023», під час якого більше 250 літаків брали участь у тренуванні з колективної оборони Альянсу.

Як повідомлялося, з початку російської військової агресії проти України НАТО та його окремі країни-союзниці надають Україні політичну та практичну підтримку у боротьбі за власну свободу й незалежність. Під егідою США була створена Контактна група з питань оборони України (Рамштайн), в рамках якої більше 50 країн об’єднали зусилля для надання зброї та боєприпасів для Збройних Сил України.

Фото: НАТО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-