У Чехії - день жалоби за жертвами стрілянини у Празі

У Чехії - день жалоби за жертвами стрілянини у Празі

Фото
Укрінформ
У Чехії сьогодні вшановують пам’ять загиблих під час кривавої стрілянини в Карловому університеті в Празі.

Як повідомляє Укрінформ, 23 грудня оголошено національним днем жалоби.

Опівдні республіка завмерла в хвилині мовчання. Розважальні передріздвяні програми, зокрема на ярмарках, обмежені.

У соборі Святого Віта відбулося богослужіння. Молоді люди, представники університету, лікар і поліцейський поклали 18 білих троянд до вівтаря для 14 жертв стрілянини, трьох застрелених злочинцем раніше, а також для нього самого. «Ми також додамо одну троянду для того, хто дозволив злу маніпулювати собою. Ми хочемо висловити віру в те, що любов завжди має перемагати зло», – пояснив архієпископ Празький Граубнер.

Архиєпископ під час промови також закликав згадати тих, хто страждає зараз від війни в Україні і на Близькому Сході. «Ми всі намагаємося побудувати рай на землі, але реальність показує нам, що зло існує і ми не повинні закривати на нього очі. Ми повинні вміти йому протистояти. Межа боротьби між добром і злом проходить у серці кожного з нас. Ми також повинні знайти в собі мужність визнати свою частку», - заявив Граубнер.

На богослужінні були присутні президент Чехії Петр Павел, керівники обох палат парламенту, представники уряду, мер Праги.

Читайте також: Стрілянина в університеті Праги: серед постраждалих є іноземці

23 грудня в Чехії оголошено Днем жалоби в звʼязку зі стріляниною в Карловому університеті Праги / Фото: Укрінформ

Водночас кількість квітів і свічок на місці стрілянини та навколо філософського факультету продовжує зростати. Люди приходять віддати шану загиблим у найстрашнішій трагедії в історії сучасної Чехії.

Як повідомлялось, 21 грудня на філософському факультеті Карлового університету в центрі Праги сталася стрілянина. Нараз ідентифіковані всі 14 жертв стрільця. Також балістична експертиза довела, що кілька днів тому в Клановицькому лісі чоловік з дитиною були вбиті за допомогою тієї ж зброї (раніше поліція не могла знайти жодних натяків щодо особи вбивці). Злочинець також застрелив свого батька перед тим, як вирушити 21 грудня в університет. Поліція знайшла в будівлі університету цілий арсенал зброї, яку студент збирав там, очевидно, протягом певного часу та яку не зміг усю використати завдяки діям правоохоронців.

Фото: Jan Handrejch, novinky.cz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-