На шпиль собору Нотр-Дам встановили фігуру металевого півня

На шпиль собору Нотр-Дам встановили фігуру металевого півня

Укрінформ
Знакову особливість собору Паризької Богоматері - фігуру металевого півня - встановили на верхівку споруди цими вихідними. Попередній птах впав разом зі шпилем під час пожежі 15 квітня 2019 року.

Перед підняттям символічного для собору птаха його освятив архієпископ Парижа, передає Укрінформ із посиланням на Le Figaro.

"Це показує, що ми можемо зробити все", - сказав журналістам голова громадської організації з відбудови собору Філіп Жост.

Цей півень є важливим елементом культурної спадщини французів, тож його спеціально сконструювали за проєктом головного архітектора історичних пам'яток Філіпа Вільньова.

Усередині птаха зберігаються врятовані від вогню католицькі реліквії. Серед них - фрагмент тернового вінця Христа, мощі Сен-Дені - першого єпископа Парижа в 3 столітті, а також мощі Святої Женев'єви - покровительки міста Парижа, яка померла близько 500 року нашої ери.

Читайте також: У базиліці Богородиці Перемог у Парижі з’явилися брошури українською мовою

Ще в одній запечатаній трубці, поміщеній в півника, перераховані імена всіх, хто брав участь у реконструкції, це близько 2 000 людей.

8 грудня президент Еммануель Макрон відвідав будівельний майданчик, за рік до запланованого відкриття собору. Серед іншого, він оголосив, що колишній півник посяде чільне місце в музеї Нотр-Дам де Парі, який побудують неподалік.

Як повідомлялося, 15 квітня 2019 року пожежа спустошила собор, шпиль якого обвалився. Нова верхівка все ще в риштуваннях, але вже з хрестом, встановлена 6 грудня.

Фото: Radio France - Valentin Bertrand

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-