Канадська розвідка попередила про небезпеку штучного інтелекту для демократичних процесів

Канадська розвідка попередила про небезпеку штучного інтелекту для демократичних процесів

Укрінформ
Швидкий розвиток технологій генеративного штучного інтелекту дозволить перетворити їх на зброю тими, хто прагне зашкодити демократичним державам.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у звіті Центру з безпеки комунікацій - канадської спецслужби, відповідальної за кібербезпеку федерального уряду.

“За нашою оцінкою, іноземні зловмисники та хакери, вірогідно, протягом двох наступних років перетворять генеративний штучний інтелект на зброю, створюючи діпфейк відео та зображення із політиками й урядовцями, а також посилюючи та автоматизуючи неавтентичні мережі ботів у соціальних мережах з використання тексту й зображень”, - йдеться у документі.

При цьому в спецслужбі попередили, що “можливості створення діпфейків дуже вірогідно перевищать спроможність виявляти їх”. “Доступні наразі широкому загалу моделі виявлення мають складнощі із достеменним відстежуванням діпфейків та реального контенту. Зважаючи на низьку ефективність виявлення діпфейків й поширення генеративного штучного інтелекту, кампанії впливу на виборців із використанням генеративного штучного інтелекту, ймовірно, виявлятимуться все менше”, - наголосили розвідники.

Читайте також: У Євросоюзі досягли згоди щодо закону про штучний інтелект

На переконання авторів звіту, одним із ключових джерел походження антидемократичних діпфейків можуть стати виборчі дебати. “Якщо кіберзловмисники поширюватимуть діпфейки, які маніпулюватимуть змістом дебатів, виборці можуть бути введені в оману. Навіть якщо правду буде згодом встановлено, завдана шкода може спонукати виборців до сумнівів у легітимності політичних дебатів у майбутньому”, - стверджується у документі.

Як повідомляв Укрінформ, члени Європейського парламенту, представники країн-членів ЄС та експерти Європейської комісії у суботу уклали політичну угоду щодо закону про штучний інтелект.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-