Шольц закликав Анкару спільними зусиллями не допустити «пожежу» на Близькому Сході

Шольц закликав Анкару спільними зусиллями не допустити «пожежу» на Близькому Сході

Укрінформ
Берлін вважає за необхідне підтримати Ізраїль у тому, щоби позбавити ХАМАС можливості продовжувати терористичні атаки та тероризувати власне населення.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц перед початком переговорів з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом у п’ятницю в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

ХАМАС варварськи та підступно напав на Ізраїль 7 жовтня, Ізраїль має повне законне право та обов’язок захищатися, заявив Шольц.

Читайте також: Ердоган в Берліні заявив про наявність у Ізраїлю ядерної зброї

«Не може продовжуватися ситуація, щоби терористична організація, яка домінує у цьому регіоні, звідти (з сектора Гази – ред.) з неймовірною масою військового насильства постійно здійснювала подібні акції. Цьому має бути покладено кінець… Є необхідність уможливити Ізраїлю здійснення ним права на самозахист і не ставити його під питання», - заявив канцлер, наголосивши на важливості зробити так, щоби ХАМАС надалі не мав більше змоги здійснювати акти агресії, такі як світ побачив 7 жовтня.

Він нагадав, що федеральний уряд рішуче засудив цей теракт, і що Німеччина стоїть солідарно на боці Ізраїлю, існування цієї держави є для ФРН незаперечним.

Водночас глава уряду підкреслив необхідність зробити все можливе для зменшення кількості жертв серед цивільного палестинського населення. Він нагадав, що ФРН десятиріччями є одним з найбільших донорів гуманітарної допомоги, а наразі збільшила обсяг цієї допомоги до понад 160 млн. Палестинський народ є заручником ХАМАСу, який використовує цивільних як захисний щит, додав канцлер.

Читайте також: Шольц закликав Росію якомога швидше завершити війну

Визнавши, що позиції Берліна та Анкари щодо ситуації є «різними, а подекуди дуже різними», політик зазначив, що сторони ведуть у ці непрості часи «добрий діалог» і завданням обох держав є запобігання подальшій ескалації та недопущення «пожежі» на Близькому Сході, просування в напрямку досягнення сталого миру на засадах принципу двох держав.

Шольц також підкреслив, що в Німеччині немає місця антисемітизму – незалежно, чи він є політично або релігійно мотивованим, походить він з правого або з лівого середовища, від німців або ззовні. Водночас канцлер застеріг тих, хто наразі намагається поставити під питання місце в суспільстві 5 млн мусульман Німеччини.

Ердоган спізнився на зустріч з Шольцем на чверть години, а після пресконференції не потиснув йому руку.

Читайте також: Ердоган розпочав візит у Берлін

Як повідомлялось, раніше канцлер ФРН заявляв, що не підтримує тривале припинення операції ЦАХАЛ, але виступає за гуманітарні паузи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-