Анонс на вищому рівні, чергове загострення у Кремлі та Молдова без «Шансу»

Анонс на вищому рівні, чергове загострення у Кремлі та Молдова без «Шансу»

Три події світу
Укрінформ
Урсула фон дер Ляєн вчергове побувала у Києві

Путін демонструє чергове запалення історичними фактами. Місцеві вибори у Молдові навряд чи принесуть спокій цій державі.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Президентка Європейської Комісії минулими вихідними відвідала Київ. Вона входить до когорти європейських політиків, які тримають руку на пульсі подій в Україні, проте це не єдиний мотив її активності в українському напрямі. Урсула фон дер Ляєн – досвідчена та вправна політикиня з масштабним мисленням. Її заява про «чудовий прогрес України на шляху до ЄС» виглядає не лише анонсом рішення Європейської Комісії про початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу, але і частиною передвиборчої програми Європейської народної партії на прийдешніх виборах до Європейського парламенту. Фон дер Ляєн веде політичну силу, яка сьогодні домінує у Старому Світі, до нового політичного успіху, використовуючи перспективу розширення ЄС як агітаційний інструмент. Проте навіть найбільші європейські оптимісти не припускають, що Україна зможе стати членом Євросоюзу за два роки.

У Кремлі тим часом все погано. До вже звучної критики на адресу Сполучених Штатів (цього разу – у контексті подій на Близькому Сході) та вже звичних маніпулятивних тверджень про те, що України не існувало до радянських часів Владімір Путін додав зізнання про Золоту Орду, яка для Росії є кращою за західних завойовників. Це виглядає достатньо кумедним реверансом перед Китаєм, який і без того веде діалог з Кремлем достатньо зверхньо. Путінські «ігри з історією» навряд чи можуть бути чимось корисними світові, проте дозволяють російському президенту публічно демонструвати рівень власної неадекватності.

 Фото: Facebook/Maia Sandu
Фото: Facebook/Maia Sandu

У Молдові пройшли місцеві вибори, які складно назвати успішними для правлячої партії PAS. Скасовувати волевиявлення попри надзвичайний стан, який був запроваджений через війну в Україні, не стали, але заборонили практично перед днем голосування партію «Шанс», яка є новим проєктом бізнесмена Ілана Шора, який не приховує критичного ставлення до Маї Санду. Поки говорити про успіхи правлячої партії на місцевому рівні не випадає, тим більше, що з високою долею вірогідності зберіг свою посаду Іон Чебан – прімар Кишинева, якого вважають одним з реальних конкурентів Санду на президентських виборах 2024 року. Молдова, швидше за все, теж почне переговори про вступ до ЄС, проте там підходи до їх тривалості є більш реалістичними за українські.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Пере фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-