Генпрокуратура Казахстану розпочала перевірку щодо племінника Назарбаєва

Генпрокуратура Казахстану розпочала перевірку щодо племінника Назарбаєва

Укрінформ
Генеральна прокуратура Казахстану заявила, що розпочала розслідування проти племінника колишнього президента Нурсултана Назарбаєва Самата Абіша за звинуваченням у зловживанні службовим становищем на посаді першого заступника голови Комітету національної безпеки.

Про це повідомляє Radio Liberty, передає Укрінформ.

Самат Абіш був звільнений з посади першого заступника голови Комітету нацбезпеки у січні 2022 року. Тоді, після масових антиурядових протестів, які переросли в насильство, загинуло щонайменше 238 людей.

Після протестів начальник Абіша, один з найближчих соратників Назарбаєва, голова КНБ Карім Масімов і троє його заступників були заарештовані за обвинуваченням у державній зраді. Згодом Масімов був засуджений до 18 років тюрми.

Читайте також: Експрезидента Казахстану Назарбаєва позбавили пожиттєвих привілеїв

Назарбаєв пішов у відставку з посади президента у 2019 році, обравши своїм наступником давнього союзника Касима-Жомарта Токаєва. Колишній президент і його найближче оточення втратили владу і вплив після протестів у січні 2022 року.

Протести в січні почалися через підвищення цін на пальне і поширилися по всьому Казахстану через невдоволення кумівством.

З того часу кілька інших родичів і близьких до сім'ї осіб були витіснені зі своїх посад або подали у відставку. Деякі з них були заарештовані за обвинуваченнями в корупції.

У вересні 2022 року суд в Астані засудив старшого брата Самата Абіша Кайрата Сатибалди до 6 років позбавлення волі за звинуваченням у корупції.

Фото: tengrinews.kz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-