Рейд Кулеби до Європи, угорський анонс та сага про білоруський кордон

Рейд Кулеби до Європи, угорський анонс та сага про білоруський кордон

Три події світу
Укрінформ
Дмитро Кулеба провів переговори з генеральним секретарем НАТО та взяв участь у неформальній зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС. 

Угорська влада виявилася напрочуд монолітною у своєму скепсисі щодо України. Питання білоруського кордону вчергове набуло регіонального звучання.

У цивілізованому світі завершується сезон відпусток, політики повертаються до звичного робочого ритму. Дмитро Кулеба вирушив на територію партнерів, щоб зафіксувати теплі відносини з Францією та провести переговори з генеральним секретарем НАТО. Гучних заяв від Єнса Столтенберга не прозвучало, проте робити масштабні висновки все ж зарано. У іспанському Толедо шеф українського МЗС взяв участь у неформальній зустрічі міністрів закордонних справ ЄС з верховним представником Євросоюзу з питань зовнішньої політики та безпеки Жозепом Боррелем. Той обережно висловився на користь перспективи розширення ЄС та інтенсифікації постачання боєприпасів до України. Проте виділення нового траншу європейської фінансової допомоги Україні заблокувала Угорщина.

Офіційний Будапешт виявився послідовним у прагненні дошкулити Україні. Президент Угорщини Каталін Новак закликала Володимира Зеленського сісти за стіл переговорів з Росією. Її однопартієць по ФІДЕС Віктор Орбан обрав інтерв’ю скандально відомому американському журналісту Такеру Карлсону для оприлюднення закликів досягнути угоди з Росією та відмовити у вступі України до НАТО. Угорський прем’єр не став приховувати, що не вірить у перемогу України над Росією. Нескладно здогадатися, що своєю позицією партія Орбана буде спекулювати під час переговорів України про вступ до Європейського Союзу. Для розуміння ситуації в регіоні не варто скидати з шальок терезів можливість зміни влади у Словаччині, де також піднімають голову прихильники діалогу з Кремлем на чолі з Робертом Фіцо.

Міністри внутрішніх справ Польщі, Латвії та Литви вирішили обмежитися «останнім китайським попередженням» режиму Лукашенка і не стали вдаватися до перекриття кордонів з Білоруссю. Ба більше – у Варшаві визначили шлях часткової нормалізації відносин з РБ через виведення з її території підрозділів ПВК «Вагнер» та припинення прикордонних провокацій за участю організованих груп мігрантів. Лукашенко у відповідь вирішив запросити польських спостерігачів для участі у навчаннях ОДКБ «Бойове братство» та повторив мантру про безпечність «вагнерівців». Варто зауважити, що можливе закриття білоруського кордону з ЄС може створити певні проблеми для експорту до Старого Світу китайських товарів, тому самопроголошений президент Білорусі вирішив поки ситуацію не загострювати.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-