Ізраїль розпочав найбільшу за 20 років воєнну операцію на Західному березі Йордану

Ізраїль розпочав найбільшу за 20 років воєнну операцію на Західному березі Йордану

Укрінформ
Ізраїльські війська розпочали найбільшу з 2002 року воєнну операцію в окупованому місті Дженіні на Західному березі річки Йордан, внаслідок якої вже загинули щонайменше 8 осіб і ще близько 80 отримали поранення.

Про це передає Укрінформ з посиланням на CNN.

У своїй заяві Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) повідомила, що розпочала широкомасштабну контртерористичну операцію, завдавши удару по «терористичній інфраструктурі».

У ЦАХАЛ пояснили, що обстріляли оперативний командний центр табору в Дженіні та бойовиків «Бригади Дженіна» – палестинського бойового угруповання, пов'язаного з «Ісламським джихадом».

Читайте також: В Ізраїлі під час військової операції убиті троє палестинців, ще 29 поранені

ЦАХАЛ завдав щонайменше 10 авіаударів, сотні солдатів атакували центр «командування і управління» бойовиків, а також об'єкти з виробництва зброї та вибухових речовин.

«Оперативний командний центр також служив передовим пунктом спостереження й розвідки, місцем, де озброєні терористи збиралися до і після терористичної діяльності», – заявили в ЦАХАЛ. За даними ізраїльських військових, табір був «місцем зберігання зброї і вибухівки» і «центром координації та зв'язку між терористами».

Читайте також: Ізраїль завдав авіаударів по палестинському табору в Дженіні

«Крім того, командний центр надавав притулок розшукуваним особам, причетним до здійснення терактів у останні місяці в цьому районі», – йдеться в повідомленні.

Пізніше в понеділок літак ЦАХАЛ завдав удару поблизу мечеті «з метою усунення загрози», проте військові не уточнили, у чому вона полягала.

У відповідь на напади «Хамас» закликав бойовиків на Західному березі річки Йордан і в Єрусалимі завдати удару по Ізраїлю «всіма доступними засобами», йдеться в заяві його військового крила.

Читайте також: Внаслідок авіаудару Ізраїлю по палестинському табору в Дженіні загинули семеро людей

Палестинський «Ісламський джихад» заявив, що «виконає свій обов'язок» і зупинить «різанину» в Дженіні.

Також зазначається, що ізраїльські сили не допустили до Дженіна екіпажі Червоного Півмісяця.

Бригадам швидкої допомоги вдалося евакуювати лише частину поранених. За даними Міністерства охорони здоров'я Палестини, серед загиблих – п'ятеро підлітків.

Ізраїльське армійське радіо назвало вісьмох загиблих «бойовиками», проте жодне з бойових угруповань поки що не заявило про належність загиблих до своїх лав.

Читайте також: Ізраїль додатково закупить у США 25 винищувачів F-35

Президент Палестинської автономії Махмуд Аббас назвав операцію Ізраїлю «новим воєнним злочином».

Єгипет також засудив ізраїльське вторгнення, назвавши його актом агресії.

Спеціальний координатор ООН з близькосхідного мирного процесу Тор Веннесланд зазначив, що перебуває в прямому контакті з усіма сторонами з метою термінової деескалації ситуації у Дженіні й забезпечення гуманітарного доступу.

Директор Близькосхідного агентства ООН з допомоги біженцям і організації робіт на Західному березі річки Йордан Адам Булукос наголосив, що ізраїльська операція і відповідь «озброєних суб'єктів» у Дженіні мають «трагічні наслідки» для палестинських біженців.

Читайте також: Нетаньягу пояснив, чому Ізраїль не дає Україні своє озброєння

Білий дім також уважно стежить за ситуацією в Ізраїлі, повідомив речник Ради національної безпеки США.

«Ми підтримуємо безпеку Ізраїлю і його право захищати свій народ від «Хамасу», палестинського «Ісламського джихаду» та інших терористичних угрупувань», – зазначив він.

Ввечері в понеділок операція тривала, ізраїльські військові заявили, що вони продовжують вести перестрілки з озброєними бойовиками, у тому числі в мечеті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-