Інцидент у Південно-Китайському морі: Пекін вважає провокацією дії філіппінського судна

Інцидент у Південно-Китайському морі: Пекін вважає провокацією дії філіппінського судна

Укрінформ
Китай вважає інцидент у Південно-Китайському морі, де судно берегової охорони Філіппін із журналістами на борту мало не зіткнулося з китайським кораблем, навмисною провокацією з метою проведення інформаційної кампанії у ЗМІ зі звинуваченнями на адресу Китаю. 

Про це на брифінгу, коментуючи подію, заявила речниця МЗС КНР Мао Нін, передає кореспондент Укрінформу. 

«Риф Ренай є частиною китайських островів Наньша. 23 квітня два судна берегової охорони Філіппін увірвались у води біля рифу Ренай без дозволу Китаю. Один із них зробив навмисні провокаційні дії, наблизившись до судна берегової охорони КНР», - сказала Мао. 

За її словами, китайське судно діяло законно, підтримуючи «суверенітет і морський порядок Китаю», і здійснило своєчасний маневр, аби ухилитись від філіппінського судна, яке небезпечно наближалось, та уникнути зіткнення.

«Потрібно підкреслити, що вторгнення філіппінських суден із журналістами на борту у води рифу Ренай було навмисною провокацією, спрямованою на ескалацію та подальшу інформаційну кампанію у ЗМІ зі звинуваченнями Китаю», - зазначила речниця.

Читайте також: Японія вважає загрозою національній безпеці зростання кількості навчань ВМС Китаю і рф

«Китай рішуче протестує і засуджує це та закликає філіппінську сторону поважати суверенітет і морські права й інтереси Китаю в Південно-Китайському морі та припинити кроки, які можуть ускладнити ситуацію», - заявила представниця МЗС КНР.

Риф Ренай – це мілина або атол на островах Спратлі (китайська назва Наньша) в Південно-Китайському морі за 194 км на захід від філіппінського острова Палаван. Формально риф належить Філіппінам, оскільки входить до 200-мильної економічної зони цієї країни, проте на право володіння островом претендує Китай, який вважає його частиною китайського архіпелагу Наньша. 

Китай претендує на більшу частину Південно-Китайського моря. Філіппіни неодноразово закликали Пекін припинити «агресивну діяльність» у цьому районі.

Як повідомляв Укрінформ, берегова охорона Філіппін заявила у п’ятницю, що вступила в конфронтацію з китайськими кораблями, які здійснили «небезпечні маневри» у Південно-Китайському морі.

Фото з сайту moderndiplomacy.eu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-