Китай і Філіппіни посилять комунікацію для запобігання надзвичайним ситуаціям на морі

Китай і Філіппіни посилять комунікацію для запобігання надзвичайним ситуаціям на морі

Укрінформ
Китай і Філіппіни домовилися «встановити більше ліній зв’язку» для запобігання надзвичайним ситуаціям на морі та розв'язання проблем і суперечностей, пов’язаних із їхньою морською діяльністю.

Як повідомляє Manila Times, про це йшлося на зустрічі президента Філіппін Фердинанда Маркоса-молодшого з державним радником КНР та міністром закордонних справ Цінь Ганом, який перебуває в Манілі з візитом, передає Укрінформ.

Після переговорів з китайським міністром Маркос заявив, що вони погодилися «встановити більше ліній зв’язку, щоб будь-яка подія, яка станеться в Західному Філіппінському морі, за участю Китаю та Філіппін, могла бути негайно вирішена».

«Зараз ми працюємо над цим і чекаємо на відповідь Китаю. Ми впевнені, що ці питання будуть вирішені, і це буде взаємовигідним для обох наших країн», – сказав він.

Читайте також: Італія хоче вийти з китайського проєкту «Один пояс, один шлях» - Bloomberg

Візит очільника МЗС КНР до Філіппін відбувається на тлі посилення напруженості у відносинах Пекіна з Манілою через її останні кроки зі зближення з Вашингтоном.

Так, Філіппіни на початку квітня дозволили ВМС США використовувати чотири свої військові бази, три з яких розташовані поблизу Тайванської протоки, а за кілька днів розпочали найбільші за останні десятиріччя військові навчання з американцями із залученням понад 17 600 військовослужбовців, у ході яких передбачаються бойові стрільби, пуски ракет і «потоплення човна» у водах Південно-Китайського моря і Тайванської протоки.

Читайте також: США і Філіппіни проводять найбільші за останні десятиріччя військові навчання

Після зустрічі з Цінем Маркос також зазначив, що «деякі заяви, які нещодавно зробили наші дві країни та багато інших країн, можуть бути неправильно витлумачені».

«Сьогодні було дуже корисно, що ми змогли поговорити з міністром Цінь Ганом... і розв'язувати питання. Дуже корисно і дуже продуктивно, що міністр Цінь приїхав сюди, і ми змогли обговорити речі, побудувати плани на майбутнє і продовжувати працювати над розширенням відносин між Філіппінами та Китаєм», - сказав президент.

Зі свого боку Цінь вказав на «мінливу» й «турбулентну» ситуацію в регіоні та зауважив, що взаємна повага, довіра і взаємовигідне співробітництво між Китаєм і Філіппінами є їхніми спільними основними інтересами, й обидві сторони мають і надалі посилювати комунікацію та долати труднощі й непорозуміння.

«Китай також пропонує подальше вдосконалення механізму зв’язку з морських питань для належного управління ситуацією», - додав Цінь.

Читайте також: Філіппіни дозволили Штатам використовувати свої військові бази поблизу Китаю

Як повідомляв Укрінформ, США погодилися допомогти Філіппінам модернізувати свої збройні сили та подвоїти американські зусилля для підтримки миру в Індо-Тихоокеанському регіоні у відповідь на зростання військової активності Китаю в регіоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-