«Привіт» з Гааги, авіаційні новини та визначеність Молдови

«Привіт» з Гааги, авіаційні новини та визначеність Молдови

Три події світу
Укрінформ
Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Владіміра Путіна та «дитячого омбудсмена» РФ Марії Львової-Бєлової, яким інкримінується незаконна депортація українських дітей. 

Російський Су-27 збив над акваторією Чорного моря американський безпілотник MQ-9 Reaper. Польща та Словаччина оголосили про передачу Україні винищувачів МіГ-29. Мая Санду наголосила, що «Молдова ніколи не буде на боці вбивць».

Рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордеру на арешт діючого президента ядерної держави є безпрецедентним. Попри бадьорі заяви російських пропагандистів та екстрений візит Путіна до окупованих Криму та Маріуполя ефект від цього ордера на арешт Путіна матиме пролонгований характер. Господар Кремля і без того не часто залишає межі Росії, але зараз мотивація зустрітися з ним буде якісно іншою. Президент Байден та канцлер Шольц привітали рішення МКС. Справді, Римський статут Міжнародного кримінального суду ратифікували не всі країни світу, однак тиснути руку політику, якого звинувачують у викраденні дітей, багато хто не захоче. Ордер на арешт Львовї-Бєлової, яка нещодавно розповідала Путіну про вивезеного з Маріуполя хлопчика – чіткий маркер того, з якою війною пов’язаний ордер на арешт. Процес деміфологізації Росії після рішення МКС набув практично незворотного характеру.

Минулого тижня російський бойовий літак Су-27 спричинив катастрофу американського безпілотника над акваторією Чорного моря. Росія вважає, що зуміє підняти MQ-9 Reaper з морського дна, у всякому разі, активність кораблів ЧФ РФ у можливому районі його падіння є надзвичайно високою. У Кремлі, схоже, вважають, що завдали США дошкульного удару, проте жодних ознак паніки у поведінці Вашингтону не спостерігається, навіть відновлено польоти безпілотників над Чорним морем.

Тим часом Польща та Словаччина (в обох країнах восени цього року пройдуть парламентські вибори, і шанси діючої влади зберегти стерно управління виглядають не абсолютними)  оголосили про передачу Україні 4 та 13 винищувачів МіГ-29 відповідно. Варто нагадати, що дискусія про передачу літаків ще радянського виробництва, які стоять на озброєнні цих країн, розпочалася ще рік тому, проте лише зараз процедура дійшла до логічного завершення. Разом тим процес обговорення передачі Україні сучасних західних бойових літаків триває.

Президент Молдови Мая Санду, виступаючи у парламенті, чітко сформулювала позицію Молдови. Нагадую, за Конституцією та є нейтральною, проте влітку 2022 року разом з Україною отримала статус кандидата на вступ до ЄС. Санду підкреслила, що Молдова «ніколи не буде на боці вбивць», нагадала, що Росія послідовно намагається дестабілізувати країну, але Молдова не відчуває прямої загрози, доки Україна продовжує боротьбу. Свою заяву лідерка Молдови зробила на тлі тривалих антивладних протестів і незадовго до виборів у Гагаузькій автономії, де статус керівника (башкана) може отримати проросійський політик.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Фото: gettyimages

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-