Як популяризатори “русского міра” в Польщі переключилися на підтримку України

Як популяризатори “русского міра” в Польщі переключилися на підтримку України

Укрінформ
Дуже символічно, що перший фільм нового польсько-українського кінофестивалю показано в Польщі у кінотеатрі “москва”.

Польська фундація, яка завдяки проведенню російського кінофестивалю та концертів російських виконавців роками просувала в Польщі “русскій мір”, після повномасштабного вторгнення росії в Україну негайно переключилася на популяризацію української культури. Ті ж люди, але вже під іншою вивіскою, вирішили проводити польсько-український кінофестиваль. Польські та українські активісти називають це лицемірством і закликають до бойкоту цього кінофестивалю.

міхалков, русскій мір” і нагороди від президента рф

У Польщі з 2007 року функціонував фестиваль російського кіно “Супутник над Польщею”, який організовувала польська фундація “Підтримую” (Wspieram). Упродовж 15-ти років у Варшаві та інших містах Польщі було показано сотні російських фільмів. Ця культурна програма ніколи не відчувала фінансових проблем, оскільки отримувала непогане фінансування як із польського, так і з російського боку, зокрема від мінкультури рф та фундації “Русскій мір”. Фестиваль підтримували численні російські державні органи, до Варшави на заходи приїжджали відомі російські режисери, як нікіта міхалков, Карен Шахназаров та інші. На фестивалі вручалися російські нагороди і популяризувалися сувеніри із зображенням путіна – годинники, кубки тощо. За свою діяльність з просування російської культури директорка кінофестивалю “Супутник над Польщею” Малгожата Шляговська свого часу навіть отримала від президента росії медаль пушкіна.

Російська агресія проти України в 2014 році нічого не змінила. Фундація й надалі проводила кінофестиваль, як ніби нічого не сталося, запрошуючи на нього гостей з росії, зокрема й тих, які відверто підтримали окупацію Криму та частин Донецької й Луганської областей. Там уже й після 2014 року можна було побачити і відверто пропагандистські фільми, як наприклад “Крим” – про захоплення росією півострова, який вийшов у кінопрокат у 2017 році.

Фестиваль функціонував навіть попри все більш активні протести польських й українських активістів та просто небайдужих людей. Просування “русского міра” Шляговською та її оточенням не обмежувалося лише одним кінофестивалем. Її чоловік, власник рекламного агентства E.A.R Пьотр Скульський, вже після 2014 року щороку організовував у Польщі виступи російського військового ансамбля імені Александрова, знаючи, що це викликає в Польщі величезні емоції, і проти цього активно протестують поляки та українці.

Безумовно, директорка кінофестивалю усвідомлювала, що організація російських заходів у країні, яка після 2014 року активно підтримує Україну в боротьбі з агресором, є справою сумнівною. Проте, вона й гадки не мала відмовлятися від цього.

“На жаль, у поточній політико-економічній ситуації дуже складно прогнозувати, яке майбутнє чекає фестиваль, однак наша команда робить усе можливе, щоб “Спутнік” продовжував жити і радувати всіх поціновувачів російського кіно у Варшаві та інших польських містах”, – говорила Малгожата Шляговська під час фестивалю у 2016 році. Фестиваль дійсно жив і процвітав увесь цей час у Польщі аж до початку 2022 року. Повномасштабне вторгнення росії в Україну перервало його існування у Польщі, торік восени фестиваль уже не відбувся. І на цій історії, у принципі, можна було би поставити крапку. Проте, ні. Директорка російського кінофестивалю у Варшаві цілком несподівано для багатьох вирішила продовжити свою кіноактивність у доволі несподіваному напрямку.

Фото: kulturapodkarpacka.pl
Фото: kulturapodkarpacka.pl

НОВА ФУНДАЦІЯ, НОВИЙ КІНОФЕСТИВАЛЬ, НОВЕ ЖИТТЯ

Торік улітку багато людей, які займаються культурою чи просто цікавляться українським життям у Польщі, з подивом для себе виявили, що у Варшаві з’явився новий українсько-польський кінофестиваль “Ми з вами, ви з нами”. Ідеєю кінофестивалю, як підкреслюється на його офіційному сайті, є “залучення до проєкту локальної спільноти і біженців з України та українських митців, які живуть у польських містах”. Найважливішою частиною кінофестивалю є “показ польських та українських фільмів”, які з лютого по квітень цього року демонструватимуться у кінотеатрах шести польських міст. Подив викликало те, що у Варшаві вже є один український кінофестиваль “Ukraїna!”, який успішно функціонує в Польщі вже вісім років поспіль. Ще більший подив викликав факт, що організатори отримали у 2022 році від Польської академії кіномистецтв грант на проведення цього кінофестивалю на суму 540 тис. злотих (понад $120 тис.), у той час як фестиваль “Ukraїna!” від цієї польської культурної установи – майже усемеро менше. Однак, здивуванню не було меж, коли виявилося, хто ж стоїть за появою нового польсько-українського кінофестивалю і популяризуватиме українське кіно в Польщі, а польське – в Україні. Це фундація “Новий простір” (Nowa przestrzeń), яка до січня 2023 року мала назву “Підтримую”, тобто організовувала російський “Спутнік”. Дарма зараз шукати в Інтернеті офіційну сторінку колишнього російського кінофестивалю у Польщі чи його профілі в соцмережах – вже нічого немає. Усе видалено й підчищено, відтак бажаючі не зможуть нічого довідатися про багаторічний доробок і досвід організаторів нового польсько-українського кінофестивалю.

Торік у жовтні кількадесят польських та українських активістів надіслали листа директору Польської академії кіномистецтв, де висловили протест проти виділення значних коштів на проведення цього кінофестивалю особам, які до цього багато років, й особливо після 2014 року, просували в Польщі “русскій мір”. У відповіді директор цієї академії Радослав Смігульський підкреслив, що гроші виділено також і тому, що кінофестиваль підтримали багато українських культурних діячів. Зі списком осіб, які нібито підтримали кінофестиваль, виникла халепа. Як виявилося, дуже багато зі вказаних там осіб взагалі не знали про те, що вони підтримують цей кінофестиваль, у ньому також було багато білорусів, які не мають відношення до української культури взагалі, й навіть особа, яка померла 20 років тому. Цю скандальну ситуацію описали польські ЗМІ, відтак організатори вирішили перенести кінофестиваль на початок 2023 року. І ось він розпочався. Дуже символічно, що перший фільм цього кінофестивалю показано в Польщі у кінотеатрі “москва”.

 Євген Клімакін / Фото: novapolshcha.pl
Євген Клімакін / Фото: novapolshcha.pl

Український активіст і журналіст Євген Клімакін звернув увагу в соцмережах, що зараз фундація “Новий простір” шукає в Україні партнерів для проведення в українських містах польської частини кінофестивалю “Ми з вами, ви з нами”. Тобто фахівці з “русского міра” тепер хочуть просувати польську культуру в Україні. Ще раз – немає нічого поганого у появі нового польсько-українського кінофестивалю. Це навіть дуже добре. Однак виникає питання: чи його обов’язково повинні робити в Україні люди, які мають багаторічні тісні контакти з російським культурним і політичним бомондом й активно просували у Польщі “русскій мір” навіть після початку російської агресії в Україні в 2014 році?

Очевидно, що на це питання мають відповісти українські органи влади, які відповідають за міжнародну культурну співпрацю.

Юрій Банахевич

Перше фото: NurPhoto

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-