Стрімкий Байден, передбачуваний Путін та «12 пунктів» від Китаю

Стрімкий Байден, передбачуваний Путін та «12 пунктів» від Китаю

Три події світу
Укрінформ
Джозеф Байден здійснив неанонсований  5-годинний візит до Києва та вправно позначив американську присутність у Центральній Європі, завітавши до Варшави. 

Владімір Путін вимучив президентське послання Федеральним Зборам. КНР оприлюднила дешеву підробку мирного плану.

Ранок 20 лютого подарував глобальну несподіванку: у Києві у супроводі невеликої делегації з’явився Джозеф Байден. Американський президент провів переговори з українським колегою Володимиром Зеленським, побував у середмісті української столиці та  анонсував новий пакет допомоги з боку Пентагону. Після цього Байден відбув до Варшави, де виступив з промовою, у якій знайшлося місце згадці про необхідність стабільності у Молдові (президент Мая Санду була серед слухачів) та впевненості у тому, що Путін програв, розпочавши війну проти України. Зустріч з лідерами країн Бухарестської дев’ятки у польській столиці наголосила, що США вбачають Балто-Чорноморський регіон серед своїх пріоритетів.

Несподіваною та ефектною появою в українській столиці Байден не лише продемонстрував стабільність підтримки нашої держави Сполученими Штатами, але і фактично розпочав президентську кампанію, фінал якої очікується лише у листопаді 2024 року. Він ніби нагадав, що володіє чималими знаннями про Україну завдяки своїм попереднім візитам та продемонстрував роль нашої держави у глобальному протистоянні Добра і Зла.

Київський візит Байдена змішав карти Владіміру Путіну, адже він став прелюдією до виголошення традиційного послання російського президента. Навколо виступу було чимало інформаційної колотнечі, проте Путін не наважився на жоден масштабний публічний крок, якщо не вважати таким призупинення Росією виконання Договору про скорочення наступальних озброєнь. Відверто кажучи, рік широкомасштабної агресії в Україні продемонстрував, що у Кремля замалий арсенал козирів для масштабного геополітичного блефу. Спроба підмінити його пропутінським шабашем на стадіоні «Лужники» не стала сильним кроком путінської команди.

Китай вирішив продемонструвати власні підходи до припинення російської-української війни, яку у Пекіні воліють називати «українською кризою». Засудження «односторонніх санкцій» та  низка словесних конструкцій наче підтвердила, що КНР вбачає Росію власним молодшим геополітичним партнером. Тут можна пригадати, як під час ХХ з’їзду КПК Сі Цзіньпін говорив про біполярний світ, маючи на увазі Китай та Сполучені Штати. Показово, що 12 пунктів плану, який виглядає як дешева підробка мирної ініціативи ядерної держави  були оприлюднені на тлі припущень американськими політиками першого ешелону початку безпосередньої військово-технічної допомоги з боку КНР російським агресорам. Це – серйозна загроза, на яку Україні доведеться гнучко та оперативно  реагувати.    

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-