Колишній флагман ВМС Бразилії затопили в океані з почестями

Колишній флагман ВМС Бразилії затопили в океані з почестями

Укрінформ
Колишній флагман Військово-Морських сил Бразилії авіаносець São Paulo затопили в океані з дотриманням заходів безпеки та морськими почестями.

Про це повідомляє департамент ВМС Бразилії, передає Укрінформ.

«Планове та контрольоване затоплення авіаносця São Paulo відбулося у другій половині дня 3 лютого. Процедура проведена з необхідним технічним супроводженням та дотриманням заходів безпеки Військово-Морськими силами Бразилії, аби уникнути логістичних, оперативних, природоохоронних та економічних втрат для держави», - йдеться у повідомленні.

Авіаносець був затоплений за 350 кілометрів від узбережжя Бразилії на глибині 5 тисяч метрів.

Як повідомляють ЗМІ, причиною утилізації авіаносця стало критичне зношення корпусу. Бойовий корабель класу Clemenceau був спущений на воду у 1957 році та увійшов до складу ВМС Франції. У 2000 році корабель був переданий Бразилії та використовувався як флагман військово-морського флоту.

Читайте також: Президент Бразилії відмовився постачати боєприпаси Україні

У серпні 2022 року через зношеність корпусу авіаносець був проданий у Туреччину, де його мали порізати на металобрухт, але його входження у Середземномор’я викликало серйозні протести організацій з охорони довкілля через високий вміст у корпусі азбесту, який заборонений у більшості європейських країн. Бразилія заборонила використання азбесту лише у 2017 році.

Унаслідок протестів корабель не був допущений у Туреччину та повернувся в Бразилію, де не міг отримати дозвіл на швартування у портах. Кілька місяців він вимушено перебував у відкритому морі, поки його подальшу долю не вирішило військове відомство.

Корабель був затоплений із належними морськими почестями на знак шани військових моряків, що проходили на ньому службу.

Фото: Rob Schleiffert, Navy

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-