У Франції знову страйкують проти пенсійної реформи

У Франції знову страйкують проти пенсійної реформи

Укрінформ
У Франції у вівторок, 31 січня, проходить другий загальнонаціональний страйк проти пенсійної реформи, яка передбачає підвищення з 62 до 64 років віку, що дає право виходу на пенсію.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Профспілки, які запланували акції протесту по всій Франції, хочуть продовжувати тиск на уряд і сподіваються, що явка буде такою ж великою, як у перший національний день протесту 19 січня. Тоді на марш вийшли понад мільйон людей.

«Ця реформа є несправедливою та жорстокою. Перехід (пенсійного віку) до 64 років — це регрес в соціальному плані», — сказав генеральний секретар профспілки державних службовців UNSA Люк Фарр.

Зазначається, що протести вже порушили роботу французьких електростанцій, громадського транспорту та шкіл.

У вівторок у Франції курсував лише один з трьох швидкісних поїздів TGV, ще менше місцевих та регіональних поїздів, а робота паризького метро була серйозно порушена.

Половина вчителів початкових класів страйкуватимуть, заявила їхня профспілка, працівники нафтопереробних заводів і працівники інших секторів, зокрема, громадського мовлення, що запустило музику замість новинних програм, також оголосили страйк.

Читайте також: У Мадриді відбувся багатотисячний антиурядовий мітинг

За даними енергетичної групи EDF, енергопостачання Франції скоротилося на 4,4%, або на 2,9 гігават, оскільки до страйку приєдналися працівники ядерних реакторів і теплових електростанцій.

TotalEnergies заявила, що через страйк не постачає нафтопродукти зі своїх французьких заводів. Водночас там додали, що автозаправні станції повністю забезпечені, а потреби клієнтів задовольняються.

Опитування громадської думки показують, що більшість французів виступають проти реформи. Але президент Емманюель Макрон і його уряд мають намір стояти на своєму.

За оцінками Міністерства праці, підвищення пенсійного віку на два роки і подовження періоду сплати пенсійних внесків дасть додаткові 17,7 мільярда євро щорічних пенсійних внесків, що дозволить системі вийти на беззбитковість до 2027 року.

Профспілки кажуть, що є й інші способи зробити це, наприклад, оподатковувати надбагатих або просити роботодавців чи заможних пенсіонерів сплачувати більше внесків.

Читайте також: В Україні кожен п’ятий пенсіонер продовжує працювати

Як повідомлялося, 10 січня прем'єр-міністр Франції Елізабет Борн презентувала проєкт пенсійної реформи, який передбачає підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років і прискорене - вже до 2027 року - збільшення до 43 років трудового стажу, необхідного для отримання пенсії в повному обсязі, без відрахувань.

Ще 2020 року президент Емманюель Макрон мав намір провести у Франції пенсійну реформу, до того ж вельми радикальну - з уніфікацією складної системи з 42 різних режимів, переходом на систему пенсійних балів і заходами, які б заохочували французів працювати щонайменше до 64 років і довше. Підготовка реформи супроводжувалася демонстраціями протесту і страйками (зокрема рекордним страйком транспортників), пандемія ковіду, що почалася згодом, змусила президента відмовитися від планів радикальної перебудови пенсійної системи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-