Синоптики фіксують у Франції рекордно теплий жовтень

Синоптики фіксують у Франції рекордно теплий жовтень

Укрінформ
Синоптики фіксують у Франції рекордно теплий жовтень, що є прямим наслідком зміни клімату.

Про це повідомляє телеканал BFMTV, передає Укрінформ.

Зокрема, в п'ятницю 28 жовтня у Франції було так само тепло, як 20 червня або 30 серпня. На території країни середній температурний показник досяг 19,46°C.

“Це температура, яку Météo-France вважає нормальною для 20 червня або 30 серпня відповідно до середнього значення, встановленого за період 1991-2020 років”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: В Україні ще на кілька днів утримається тепло - переважно без опадів

Зазначається, що середня температура повітря вимірюється 30 метеостанціями, рівномірно розподіленими по території країни.

“Ця аномалія не є точковою. Вона повторюється упродовж року”, — підкреслив науковий дослідник у сфері агрокліматології Серж Зака, додаючи, що у 2022 році національний показник тепла був набагато частіше вище сезонної норми, ніж нижче.

Із середини жовтня у Франції спостерігався епізод виняткового пізнього тепла, коли температура по всій країні була на 4–5 °C вищою, ніж зазвичай для сезону. Також з середини місяця йдуть рекордні дощі.

Читайте також: У музеї в Нідерландах екоактивісти атакували відому картину Вермера

У п’ятницю Météo France знову зафіксував місячні температурні рекорди в кількох містах: 32,2°C у Жері (Атлантичні Піренеї) або 31,1°C у Кампістру (Верхні Піренеї).

Але наразі найбільш аномально теплим днем місяця у Франції був четвер, 27 жовтня, коли температура була на 6,5 °C вища за норму для сезону. Так, у Тарбі (Верхні Піренеї) у четвер був встановлений місячний рекорд – 31,8 °C.

На національному рівні Météo France передбачає, що жовтень 2022 року має стати “найтеплішим у Франції з початку вимірювань у 1945 році”. Попередній рекорд був зафіксований у жовтні 2001 року з середньою температурою 16,3°C. За даними Météo France, 2022 рік буде набагато теплішим із “середньою температурою, яка має бути близькою або навіть вищою за 17°C”.

Ця аномалія пояснюється, зокрема, дуже теплими підйомами повітря, що надходять з Канарських островів і Піренейського півострова, спричиненими зоною низького тиску в Атлантиці.

Читайте також: У Британії вперше в історії зафіксували температуру вище 40°

Аномальне для сезону тепло також є прямим наслідком зміни клімату: “Хвилі тепла, окрім того, що стають більш частими та більш інтенсивними, стають також більш ранніми та більш пізніми, як та, яку ми спостерігаємо зараз”, — зазначає Météo France.

Як повідомлялося, у Франції цього літа фіксувалося кілька хвиль рекордної спеки, через що у країні тижнями вирували великі лісові пожежі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-