Конгрес Ради Європи закликає запровадити чіткі механізми фінансування для прийому біженців

Конгрес Ради Європи закликає запровадити чіткі механізми фінансування для прийому біженців

Укрінформ
Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи закликає національні органи влади запровадити чіткі та прозорі механізми фінансування, які дозволять громадам забезпечувати якісний прийом жінок і дітей біженців та шукачів притулку, а також сприяти збору та обміну даними, що стосуються новоприбулих біженців.

Про це йдеться у Рекомендації, ухваленій Конгресом за результатами дебатів “Прийом жінок і дітей біженців”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Також Конгрес рекомендує сприяти стабільному розміщенню мігрантів і біженців на національних територіях, продовжуючи підтримувати розвиток сільських і приміських територій, зокрема щодо транспорту, житла і зайнятості.

Крім того, підкреслюється необхідність співпрацювати з місцевими та регіональними органами влади та їхніми асоціаціями для запровадження послідовної політики прийому, яка враховує гендерні аспекти та права дитини, а також розробити правову базу, фінансування та спроможності, необхідні для реагування на вразливість жінок і дітей біженців та шукачів притулку.

Під час дебатів наголошувалося, що кількість біженців, шукачів притулку та переміщених осіб у світі ніколи не була такою високою, як у 2022 році і що під час міграційної подорожі жінки та діти стикаються з підвищеною вразливістю та насильством.

Вказувалося і на обмеженість місць масового прийому, які подекуди є непридатними, тож Конгрес пропонує місцевим владам використовувати передові практики щодо житла, охорони здоров'я та освіти з метою гарантування безпечних умов прийому та поваги до прав людини жінок і дітей, які тікають зі своєї країни.

Співдоповідач звіту Анніка Вайкла (Естонія) зазначила: “Від початку агресії російської федерації проти України 90% українців, які тікають за кордон, становлять жінки та діти. У нашому звіті враховані результати візиту до Польщі у липні, щоб зібрати досвід польських міст, які приймають тисячі українських жінок і дітей”. Вона підкреслила, що всі жінки та діти, незалежно від їх походження, повинні мати доступ до безпечного прийому.

Інший співдоповідач звіту Бернд Верінгер (Німеччина) вказав на важливість співпраці місцевих органів влади, в тому числі, з неурядовими організаціями: “Ми виявили, що тісна співпраця між органами місцевого самоврядування з громадянським суспільством, а також між різними рівнями влади дійсно має значення”.

Своє чергою, спеціальний представник генерального секретаря Ради Європи з питань міграції та біженців Лейла Каячик, звертаючись до членів Конгресу, закликала не залишати місцеві та регіональні органи влади на самоті для забезпечення захисту біженців, підкресливши необхідність залучення “всіх відповідних зацікавлених сторін”.

Читайте також: Україна запропонує Раді Європи розглянути дві резолюції щодо агресії рф – Кравчук розповіла деталі

Як повідомляв Укрінформ, маршалок Сейму Польщі Елжбєта Вітек заявила, що Польща готова прийняти нову хвилю українських біженців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-