Гендерний баланс по-прем’єрськи, кремль йде в піке та українське питання в Ізраїлі

Гендерний баланс по-прем’єрськи, кремль йде в піке та українське питання в Ізраїлі

Три події світу
Укрінформ
Ліз Трасс швидко завершила перебування на посаді британського прем’єра, а Джорджа Мелоні стала першою жінкою в Італії, яка очолила уряд країни

Путін запровадив воєнний стан на окупованих РФ територіях України, а Шойгу розповідав нісенітниці про «брудну бомбу». Українське питання гучно зазвучало на фінальній стадії виборів до Кнесету. Сі Цзіньпін зміцнив позиції.

Фото: Vox Espana
Фото: Vox Espana

Тягар економічних та соціальних проблем виявився надто важким для амбітної Ліз Трасс, і вона вирішила залишити посади лідера Консервативної партії та прем’єра Великої Британії. На відміну від попередньої прем’єріади, цього разу новий господар резиденції на Даунінг-стріт,10 був визначений протягом 48 годин: відмова Бориса Джонсона боротися за лідерство у лавах торі зробила фаворитом прем’єріади Ріші Сунака, досвідченого фінансиста, який конкурував з Трасс за прем’єрство у вересні. Зі свого боку європейський гендерний баланс у категорії «Прем’єри» підтримала лідерка «Братів Італії» Джорджа Мелоні, яка отримала відповідний мандат. Мелоні – перша в історії Італії жінка, яка очолила уряд, і вона вже пообіцяла проводити пронатівську політику та не перетворюватися на слабку ланку. Реверанси партнера Мелоні по коаліції правих Сільвіо Берлусконі на адресу Путіна цього разу виявилися непереконливими.

Фото: EPA
Фото: EPA

Владімір Путін запровадив воєнний стан на території окупованих Росією українських регіонів та створив координаційний комітет, який має дозволити більш ефективно розподіляти ресурси для ведення війни. Масова депортація мешканців окупованих територій під виглядом евакуації – не перший і, на жаль, далеко не останній воєнний злочин рашистів. Їхній міністр оборони Сєргєй Шойгу 23 жовтня витратив кілька годин, щоб розповісти керівникам оборонних відомств США, Великої Британії, Франції, Туреччини, що українське керівництво готується використати на Херсонщині «брудну бомбу». З огляду на реакції візаві Шойгу, йому краще в пошуках розуміння зателефонувати у Мінськ своєму колезі Віктору Хреніну.

Фото: gettyimages
Фото: gettyimages

«Українське питання» стало руба у політиці Ізраїлю. Відверто кажучи, не так через характер війни в Україні, як через інтенсивне використання рашистами іранських дронів-камікадзе, що розглядають у Ізраїлі крізь призму можливих загроз для себе. У Ізраїлі 1 листопада пройдуть п’яті за чотири роки вибори до Кнесету, і конкуруючі політики намагаються вибороти першість у законодавчому органі. Розраховувати, що Яїр Лапід ризикне у цій ситуації публічно та дієво підтримати Україну щонайменше наївно, проте варто фільтрувати численні заяви політиків та вірити справам. Зокрема, знищенню ізраїльськими військовими виробничого майданчика на території Сирії, де збиралися дрони.

ХХ з’їзд Комуністичної партії Китаю завершився без сенсацій, якщо не вважати такою третій 5-річний термін правління Сі Цзіньпіна, який «творчо переосмислив» рішення Ден Сяопіна з цього питання. Погрози на адреси Тайваня, демонстрація готовності створити біполярний світ стали ключовими меседжами китайського лідера, який обрав шлях «бронзовіння».

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-