Загострення у Косово: серби блокують прикордонний перехід та готуються до конфлікту

Загострення у Косово: серби блокують прикордонний перехід та готуються до конфлікту

Відео
Укрінформ
Серби на півночі Косова в неділю заблокували вантажівками головну дорогу біля пункту перетину кордону Яріньє.

Про це передає Укрінформ із посиланням на «Радіо Свобода».

Також повідомляється про блокаду на дорозі Приштина – Рашка.

Поліція Косова оголосила, що через блокування пункти перетину кордону Яріньє та Брняк закрито. Люди користуються альтернативними маршрутами.

Крім того, у Північній Митровиці постійно лунають сирени. Також повідомляється про блокаду кварталу Бошняк у місті.

Тим часом президент Сербії Олександр Вучич заявив, що армія Косова нібито збирається напасти на сербів на півночі країни опівночі 31 липня.

За словами Вучича, Косово одночасно з цим блокуватиме в'їзд громадян з сербськими документами і вимагатиме переоформлення авто на косовські номери, згідно з постановою, яка набуває чинності 1 серпня.

Пізніше в ЗМІ просочилася інформація, що армія Сербії вже увійшла в Косово. Проте в міністерстві заявили, що "поки цього не робили".

"Міністерство оборони повідомляє, що армія Сербії поки не перетнула адміністративну лінію і жодним чином не вторглася на територію Косова і Метохії" - наголосили там.

Читайте також: Визнання Косово відкликали ще чотири країни - Сербія

Зазначається, що завтра набудуть чинності два рішення уряду Косова щодо сербських номерних знаків і документів. Уряд Косова заявив, що 1 серпня мандрівникам, котрі прибувають із Сербії, обмінюватимуть сербські паспорти на нові ідентифікаційні документи в’їзду-виїзду, видані Приштиною. Ця політика відповідає давній практиці Белграда щодо громадян Косова, які відвідують Сербію.

Крім того, з 1 серпня почне діяти нова норма щодо номерних знаків автотранспорту.

Читайте також: Косово запровадило санкції проти режиму Лукашенка

Етнічні серби на півночі Косова користуються автомобільними номерами, виданими сербськими установами починаючи з 1999 року, з абревіатурами косовських міст, таких як KM (Косовська Митровица), PR (Приштина) або UR (Урошевац).

Уряд Косова вважає таблички незаконними, але допускає їх у чотирьох північних муніципалітетах із сербською більшістю.

Тепер він вимагатиме заміни їх на номерні знаки, видані Косовом, з абревіатурою RKS.

Зазначається, що таке загострення відбувається не вперше. У вересні минулого року етнічні серби блокували кордон між Косовом і Сербією, протестуючи проти вимоги влади у Приштині знімати сербські номерні знаки з автомобілів, які в’їжджають до Косова.

Сербія не визнає незалежності Косова, а також його права вводити правила й норми, зокрема щодо реєстрації легкових і вантажних автомобілів. Більшість країн ЄС визнають Косово, але росія та Китай, союзники Сербії, не визнають.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-