Образи України з ПП-2 і Франції з втратою $66 млрд: є спільне…

Образи України з ПП-2 і Франції з втратою $66 млрд: є спільне…

Аналітика
Укрінформ
США покінчили з політикою ізоляціонізму, принагідно позбавивши Францію багатомільярдного контракту з Австралією. Доведеться з цим жити

Австралія, Великобританія і Сполучені Штати оголосили про створення нового військово-політичного альянсу - AUKUS. Це об'єднання вже викликало нервову реакцію Китаю і більш ніж серйозні розбіжності з Францією. Україна, звісно, не Франція, але нам теж є на що ображатися при тому, що робити цього не варто. Треба просто знати історію, враховувати обставини та робити правильні висновки

AUKUS - за мир, дружбу, безпеку і торгові шляхи.

Об'єднання, яке прийшло на зміну нежиттєздатному блоку АНЗЮС (Австралія, Нова Зеландія і США), покликане, за словами прем'єр-міністра Австралії Скотта Моррісона, «створити більш безпечний регіон». У перекладі з дипломатичної мови на звичайну, новий блок протистоятиме тиску Китаю на країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Крім традиційно напружених відносин КНР з Японією і Тайванем, потенційно вибухонебезпечними вважаються території у Південнокитайському морі - архіпелаг Спратлі й група Парасельских островів.

Уряд Японії у звіті з оборонних питань вважав військову активність Китаю в Південнокитайському морі приводом для серйозного занепокоєння і спробою в односторонньому порядку змінити статус-кво.

Ще в липні 2016 року у Гаазі Арбітражний суд в Гаазі постановив, що Китай не має економічних прав на великі території Південнокитайського моря і відкинув домагання КНР на острови та прилеглу акваторію.

Попередня адміністрація президента Д. Трампа почала переглядати відносини США і Китаю, називаючи їх сорока роками провальної політики. Вашингтон різко критикував Пекін з багатьох питань, включаючи боротьбу з коронавірусом, утиски мусульманської меншини в Сіньцзяні й придушення протестів у Гонконзі.

Ще не побудовані підводні човни торпедували франко-австралійський контракт

Не обійшлося й без скандалу, що яскраво характеризує стан справ між союзниками зі складу «золотого мільярда».

Австралія і США оголосили про укладення контракту з будівництва та оснащення нових атомних підводних човнів. Водночас Австралія розірвала раніше укладений договір на 66 млрд євро з французькою компанією Naval Group, на постачання субмарин з дизель-електричними двигунами. Крім атомних підводних човнів (без ядерної зброї на борту), Австралія, в рамках нового оборонного союзу, готується закупити американські крилаті ракети «Томагавк», які будуть встановлені на есмінці класу Hobart, протикорабельні ракети великої дальності LRASM і ракети «повітря-земля» для оснащення своєї авіації.

Французькі офіційні особи не лише не приховували свого обурення з цього приводу, адже з ЄС не були проведені консультації, а про скасування контракту в Парижі дізналися в останній момент. Ряд діячів Французької Республіки висловився в тоні, що не личить дипломатам з докторськими ступенями кращих французьких університетів. Ну, гроші дуже великі – за ними робочі місця і стабільність не лише високотехнологічної галузі, але й усієї Франції.

Австралія розірвала раніше укладений договір на 66 млрд євро з французькою компанією Naval Group, на постачання субмарин з дизель-електричними двигунами
Австралія розірвала раніше укладений договір на 66 млрд євро з французькою компанією Naval Group, на постачання субмарин з дизель-електричними двигунами

Глава французької дипломатії назвав рішення Австралії «ударом у спину» і порівняв дії Джо Байдена з політикою його попередника Дональда Трампа. У спільній заяві французьких міністрів закордонних справ Жан-Ів Ле Дріана й оборони Флоренс Парлі йдеться, що "це рішення суперечить букві та духу співробітництва, яке існувало між Францією й Австралією".

Вперше в історії Париж відкликав своїх послів в Канберрі та Вашингтоні для консультацій. «Мала місце брехня, лукавство, серйозне порушення довіри та неповага. Так не піде », - сказав Жан-Ів Ле Дріан в інтерв'ю телеканалу France 2, підкресливши, що в стосунках між союзниками настала «серйозна криза». Він також засудив «постійний опортунізм» британського уряду, яке назвав «третім колесом» у пакті безпеки з Австралією і США.

Заспокійливі інтонації у нервову розмову великих держав вніс держсекретар США Ентоні Блінкен. "Ми вітаємо важливу роль, яку відіграють європейські країни в Індо-Тихоокеанському регіоні. Ми з нетерпінням чекаємо можливості продовжити тісну співпрацю з партнерами по НАТО, в Європейському Союзі, особливо, з Францією. Вона - вкрай необхідний партнер в цьому і в інших питаннях ", - заявив він. А президент США Джо Байден ініціював телефонну розмову зі своїм французьким колегою, в якій, мабуть, намагатиметься згладити суперечності, які виникли.

Роздратування Парижа тим більше зрозуміло, що скасування контракту з Австралією - не єдина неприємність у зовнішньополітичній та зовнішньоекономічній діяльності французького уряду. Наприклад, Швейцарія вела довгі переговори з Францією про закупівлю для своїх ВПС французьких винищувачів Rafale. В результаті міністерство оборони Швейцарії прийняло рішення закупити американські F- 35. За інформацією швейцарського видання Sonntags Zeitung, в кінці минулого тижня президент Франції Еммануель Макрон скасував візит до Швейцарії, раніше запланований на листопад.

Чому Австралія віддала перевагу американським субмаринам

Позиція Австралії, з точки зору економіки, не потребує пояснень. Платити Австралії, отже саме їй обирати, який контракт для неї більш вигідний. Мабуть, зваживши всі «за» і «проти», австралійська влада прийшла до рішення, яке підняло таку хвилю у світі. Є й політичні резони. США охоче продають зброю, але неохоче діляться технологіями. У разі «контракту атомних субмарин» таке станеться вдруге, після Великобританії. Таким чином, Вашингтон демонструє усьому світові, що Австралія є найближчим союзником Сполучених Штатів.

Важливий аспект, про який не згадують багато коментаторів - різні держави бачать світ по-різному, виходячи зі свого розташування на карті. Якщо подивитися на звичну нам, «європейську карту», ​​то Австралія знаходиться десь на задвірках світу. Австралійські мапи, де у центрі - Австралія, дозволяють поглянути на геополітику з іншої точки зору.

Потужний підводний флот, виявлення якого буде утруднено, дозволить Австралії взяти під контроль найважливіші торговельні шляхи в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні або не допустити одностороннього контролю з боку КНР. У разі конфлікту, три тисячі китайських ракет, розгорнутих в бік Тихого океану, з легкістю зметуть надводні військові судна їх потенційних супротивників. Інша річ – атомні підводні човни, які можуть перебувати в автономному плаванні довгі місяці.

Розрив контракту Австралії з Францією, дійсно чутливий для французької економіки, може бути й гібридною відповіддю на укладені Францією і Китаєм в березні 2019 року угоди на 30 млрд доларів, про постачання Китаю цивільних літаків Airbus A320 і Airbus A350, будівництва декількох суден і спільні інвестиції. США розцінили це як удар по своїй авіаційної промисловості, що занепала під час епідемії ковід-19 та після декількох авіакатастроф з новітніми Боїнгами.

Політика без ідеології

У подіях, які відбуваються на наших очах, не варто шукати ідеологічного підтексту. Світом правлять інтереси. Історія, на яку часом намагаються спиратися недобросовісні ідеологи насправді ні про що не говорить і нічого з неї не випливає. Вішистська Французька держава воювала на боці Гітлера. Японія також була союзником нацистів, а Китай - на боці антигітлерівської коаліції.

Ситуація змінилася, коли розпочалося глобальне протистояння між комуністичним і демократичним світами. Японія перейшла до табору союзників вільного світу, а Китай, за винятком його маленької частини - Тайваню - став частиною світової соціалістичної системи.

Створення нового військово-політичного союзу означає, що США не збираються відмовлятися від лідерських позицій в сучасному мінливому світі
Створення нового військово-політичного союзу означає, що США не збираються відмовлятися від лідерських позицій в сучасному мінливому світі

Нинішній союз демократій проти експансіоністських устремлінь Китаю, який прагне контролювати торговельні шляхи в Тихому океані, охоплює США, Великобританію, Японію, Південну Корею, Австралію, Тайвань. З пакту демократій самоусунулася Нова Зеландія - унікальна країна, яка зуміла знайти внутрішній і зовнішній баланс інтересів, і вибудовує абсолютно унікальну політику щодо решти світу.

Як складеться ситуація - покаже час. Одне абсолютно зрозуміло - створення нового військово-політичного союзу означає, що США не збираються відмовлятися від лідерських позицій в сучасному мінливому світі. Але іноді, відстоюючи свої інтереси, борючись за вигідний контракт тут і зараз, Вашингтон може втратити набагато більше, в міркуванні довготривалої перспективи співпраці.Вибудовування США нового фронту протистояння Китаю, цього разу - в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, виглядає, з точки зору відстоювання інтересів США, цілком логічним і закономірним. Політику Великобританії теж можна зрозуміти. Крім довготривалого союзу з США, британці стурбовані ситуацією в Гонконзі (Сянгані), передачу якого під суверенітет Китаю було обумовлено низкою умов політичного характеру, які Китай порушив, придушивши масові протести проти тиску комуністичної влади й поліцейського насильства.

Австралія, вступаючи у новий союз, стурбована не лише масовою загрозою еміграції та економічною експансією Китаю, а ще й можливою загрозою морським шляхам. А ще Австралія, з давніх часів - один з найвірніших членів Британської співдружності націй, австралійські війська билися на боці Антанти ще в Першій світовій війні. Австралійці боролися проти гітлерівців і японців під час Другої світової та готові, якщо буде необхідність, стати на бік вільного світу і зараз.

Французький інтерес. Бомба, СРСР, Китай і всі-всі-всі

Слова «комунізм» і «колабораціонізм» - французького походження. Це не означає, що французи суцільно комуністи та колабораціоністи, але це свідчить про те, що Франція часто проводила і проводить гнучку, часто на межі фолу, політику щодо тих держав, які є політичними й економічними конкурентами західного світу. Слід пам'ятати, що цей світ не монолітний і у кожної держави є свої інтереси, які часто суперечать прагненням навіть найближчих союзників. І не завжди вдається їх узгодити.

Франція, після Другої світової війни, в якій вона грала, м'яко кажучи, двоїсту роль, намагалася вибудовувати незалежну від колективного Заходу політику. Останнім прикладом є Малі, звідки виводяться французькі частини, відразу замінені найманцями з російської ПВК «Вагнер».

Відомий демарш Шарля де Голля, який вимагав від США і Великобританії поділитися технологіями виробництва ядерної зброї, отримав відмову і вивів Францію з військової організації НАТО в 1966 році.  Зрештою,  Франція отримала свою атомну бомбу,  але, схоже, тоді ж втратила ту повноту довіри США і Великобританії, на яку могла розраховувати раніше. Лише у 2009 році Франція повернулася в усі структури НАТО.

Не виключено, що, після бесіди президентів Байдена і Макрона, французькі субмарини ще спливуть в якихось морях, під цілком дружнім Заходу прапором
Не виключено, що, після бесіди президентів Байдена і Макрона, французькі субмарини ще спливуть в якихось морях, під цілком дружнім Заходу прапором

Іноді історичні суперечки й образи здатні впливати на сучасність, особливо, якщо йдеться про торгівлю і прибуток. Нещодавно померлий Жан-Поль Бельмондо ніколи б не став кумиром радянської молоді, якби не спроби Франції налагодити відносини з СРСР, в обхід солідарної позиції Заходу, і масові продажі французької кінопродукції, як частина цих спроб.

Приблизно те ж саме і з Китаєм. Чимало відомих китайських керівників жили та навчалися у Франції на початку минулого століття. Наприклад, майбутній творець китайських реформ Ден Сяопін і перший голова Держради КНР Чжоу Еньлай. Франція першою, з великих держав Заходу, нормалізувала відносини з комуністичним Китаєм, встановивши з ним дипломатичні й торгові відносини в 1964 році, задовго до прийняття у 1971 році, резолюції Генеральної асамблеї ООН про «відновлення законних прав Китайської Народної Республіки в Організації Об'єднаних Націй», коли КНР зайняла місце Тайваню (Китайської Республіки).

Сварки – це не назавжди

Історія зі створенням AUKUS і показова, і повчальна. Коли на кону стоять десятки мільярдів доларів, відкидаються дипломатичні реверанси. Так вчинила Європа і щодо України, вважаючи за краще дешевий газ, аніж тиск на того, хто відтяв Крим і напав на Україну зі Сходу. Європа віддає перевагу стабільним постачанням енергоносіїв на шкоду економічним інтересам українців. Якби на нашій території розташовувалися заводи з виробництва німецької побутової техніки та автомобілів, рівень інвестицій обчислювався десятками мільярдів, якби Німеччина і вся т.зв. стара Європа критично залежала від постачання українського продовольства - підсумок протистояння з «Північним потоком 2» був би зовсім іншим.

Нинішнє протистояння Франції та США і Великобританії, звичайно ж, не назавжди. Стратегічні спільні інтереси Заходу змусять французів і англосаксів сісти за стіл переговорів і знайти прийнятний для обох сторін вихід із ситуації. В тому числі й перш за все - вихід економічний. Скажімо, Францію допустять до контрактів на якомусь, раніше напівзакритому, ринку. Нової Столітньої війни не буде.

США, можливо, з вдячністю згадають про допомогу Франції під час Війни за незалежність, прикрасять французьким триколором подаровану французами статую Свободи. А один з майбутніх атомних підводних човнів Австралії назвуть ім'ям маркіза Жильбера де Лафайєта.

У 2015 році, під тиском союзників і світової громадської думки, Париж скасував угоду з Росією про постачання двох універсальних десантних кораблів типу «Містраль». Кораблі були передані Єгипту, Франція не втратила в грошах. Цього разу застосувати правило «ідеали - окремо, гроші - окремо» у французів не вийшло. Але не виключено, що, після бесіди президентів Байдена і Макрона, французькі субмарини ще спливуть в якихось морях, під цілком дружнім Заходу прапором.

Наслідки й висновки для України

Дипломатія Заходу побудована на спадкоємності, довгострокові контракти часом захищають краще, ніж танкові дивізії. Втім, бажано мати та контракти, і дивізії. Чимало західних дипломатів досі мислять в схемах Ялтинської конференції, лінії Керзона, Угоди про протоки, мандатів Ліги Націй і не збираються відходити від цих патернів.

Може, тому настільки млявою і була реакція міжнародної спільноти на агресію Росії, спочатку проти Грузії, а після і проти України. Якщо користати шаблони на кшталт «розділу сфер впливу», і сприймати світ не як спільноту реально існуючих держав, а лише як частини імперій до 1914 року, що розпалися де-юре, але існують де-факто, то все здається набагато простіше. І не потрібно напружувати мізки, намагаючись вибудовувати відносини та співробітництво з десятками «нових держав».

На яку сторону слід стати Україні? Якщо ми обрали нашими пріоритетами вступ до Європейського Союзу і НАТО, в будь-якій ситуації необхідно виходити саме з цього. Якщо у США є десятки країн-союзників, то у Китаю, який є основним геополітичним суперником США, як не дивно, союзників немає. Є тільки сам Китай і країни, які, в силу фінансових зобов'язань перед КНР, змушені йти в фарватері його політики.

Світ поступово переходить від глобальних військових союзів до локальних альянсів, в яких дотримується баланс інтересів всіх його учасників. Україна, у світових політичних шахах - не гросмейстер. Ми не граємо, як США або Великобританія, на багатьох дошках одночасно. Ми тільки-но знаходимо суб'єктність в міжнародних відносинах.

І слід усвідомлювати, що командний турнір передбачає узгодження позицій. Іноді необхідно робити такі ходи, які будуть однозначно свідчити, на чиєму боці ми граємо. Війна з Росією переводить це міркування зі сфери теоретизування в площину практичної політики. Якщо ми граємо разом з США і їх союзниками по НАТО, вони навряд чи байдуже сприйматимуть наші спроби загравати з КНР. Яка регулярно проводить спільні військові навчання з Росією.

Литовсько-польсько-українська бригада імені Великого гетьмана Костянтина Острозького (скор. ЛитПолУкрбриг, LITPOLUKRBRIG) - військова бригада країн Люблінського трикутника, яка була створена у 2014 році зі збройних сил Литви, Польщі та України
Литовсько-польсько-українська бригада імені Великого гетьмана Костянтина Острозького (скор. ЛитПолУкрбриг, LITPOLUKRBRIG) - військова бригада країн Люблінського трикутника, яка була створена у 2014 році зі збройних сил Литви, Польщі та України

Досвід участі України в регіональних домовленостях – невеликий, але є. Наприклад, створення з країнами НАТО польсько-литовсько-української бригади. І Польща, і Литва, і наша країна є союзниками США в Східній Європі. Укладання, скажімо, союзу чотирьох, за участю США бодай в якійсь формі, надало б не тільки додаткові гарантії безпеки його європейським учасникам, а й стало б серйозним сигналом для потенційних супротивників. Можливо, нам слід активніше йти на двостороннє і багатостороннє військово-політичне співробітництво з країнами НАТО в Чорноморському регіоні.

Досвід перших днів AUKUS - нового альянсу в Тихому океані - показує, що захистити свої інтереси можна і шляхом укладення договорів між декількома державами, частина з яких не є членами НАТО. Іноді друзі готові простягнути руку, треба тільки знати, як саме про це попросити...

Дмитро Редько, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-