ВООЗ включила виявлений у Росії COVID-штам до переліку відстеження

ВООЗ включила виявлений у Росії COVID-штам до переліку відстеження

Укрінформ
Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) включила штам коронавірусу AT.1, вперше виявлений у Росії, до списку для моніторингу.

Як передає Укрінформ, про це говорять дані на сайті організації.

З них випливає, що «російський» варіант коронавірусу AT.1 був внесений до списку 9 червня. Вперше він був зафіксований у РФ в січні 2021 року.

ВООЗ включає штами в список для моніторингу, коли їх мутації імовірно можуть змінювати властивості вірусу і надалі представляти загрозу, але інформації для включення їх до списку штамів, які представляють інтерес (VOI - Variants of Interest), недостатньо. На цей час у список входять 12 варіантів коронавірусу.

Читайте також: Україна очікує поставок 7 мільйонів доз COVID-вакцини у липні - Ляшко

У список тих, що представляють інтерес, потрапляють штами, зараження якими реєструються все частіше і в нових регіонах, при цьому є прогноз або підтверджені дані про здатність їх мутацій впливати на властивості коронавірусу. Зараз до неї входять чотири штами - «Ета» (вперше зареєстрований у Великобританії і Нігерії), «Йота» (США), «Каппа» (Індія) і «Лямбда» (Перу).

У список тих, що викликають побоювання (VOC), ВООЗ вносить найбільш небезпечні варіанти COVID-19 з першої групи, мутації яких збільшили здатність коронавірусу передаватися від людини до людини та змінили його епідеміологію, збільшили можливість зараження нових носіїв і змінили симптоматику або зробили його більш стійким до вакцин, ліків або інших заходів протидії. Зараз побоювання ВООЗ викликають чотири штами: «Альфа» британського походження, південноафриканський варіант «Бета», вперше зареєстрований в Бразилії «Гамма» та «індійський» штам «Дельта».

Читайте також: Нові штами COVID-19 наразі перемагають у перегонах з вакцинами - глава ВООЗ

За даними Worldometer, у світі зафіксовано 186 106 889 випадків зараження коронавірусом, з них 4 021 568 летальних, 170 253 071 особа видужала.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-