Казахстан планує перейти на латиницю до 2031 року

Казахстан планує перейти на латиницю до 2031 року

Укрінформ
У Казахстані з 2023-го до 2031 рік планують перейти на латиницю.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба прем'єр-міністра країни Аскара Маміна.

«Удосконалена версія алфавіту дасть новий імпульс розвитку казахської мови і сприятиме його модернізації відповідно до сучасних тенденцій. У майбутній період необхідно провести велику підготовчу роботу щодо поступового переходу на латинську графіку казахської мови», - сказав Мамін.

Поетапний перехід країни на латиницю заплановано провести з 2023-го до 2031 року.

Очільник уряду доручив провести широку інформаційно-роз'яснювальну роботу серед населення з питань вдосконаленого алфавіту казахської мови на базі латинської графіки.

Вдосконалений алфавіт включає 31 символ базової системи латинського алфавіту, що повністю охоплює 28 звуків казахської мови.

Наголошується, що з ініціативи першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва в 2017 році почалася робота з перекладу алфавіту казахської мови на латинську графіку. У рамках виконання доручення глави держави Касим-Жомарта Токаєва від 21 жовтня 2019 року з удосконалення алфавіту казахської мови на базі латинської графіки розглянуто понад 40 варіантів алфавіту, а також проєкти правил правопису казахської мови і порядку розташування літер на клавіатурі.

Читайте також: Литва офіційно перейменувала Грузію на Сакартвело

Як повідомляв Укрінформ, конституційний суд Молдови визнав таким, що не відповідає конституції, закон «Про функціонування мов на території Молдови», зокрема російської мови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-