“Репортери без кордонів” заявляють про тиск на іранських журналістів після катастрофи літака МАУ

“Репортери без кордонів” заявляють про тиск на іранських журналістів після катастрофи літака МАУ

Укрінформ
“Репортери без кордонів” заявили, що десятки іранських журналістів опинилися під тиском уряду у вигляді допитів, погроз, обшуків і примушувань закрити свої акаунти в соцмережах після того, як біля Тегерана був збитий літак МАУ.

Про це повідомляється на сайті правозахисної організації.

“"Репортери без кордонів" (RSF) засуджують акт залякування десятків іранських журналістів, яких допитували, погрожували, обшукували та змушували закривати акаунти в соціальних мережах за сміливість протестувати з приводу того, що їх дискредитували як джерела інформації, оскільки вони видали брехню за правду (щодо відповідальних за катастрофу — ред.)”, - йдеться у повідомленні.

Після того, як влада Ірану нарешті визнала, що літак збила іранська ракета, 80 місцевих журналістів наважилися опублікувати спільну заяву, висловивши жаль з приводу того, що вони допомогли поширити державну брехню.

"Усі газети, за погодженням з державним радіо і телебаченням, не маючи будь-якого незалежного розслідування, повторили цю велику брехню, а потім зазнали зневаги, коли на світ з’явилася правда", - йшлося у заяві медійників.

Читайте також: Канада вимагає від Ірану якомога швидше розшифрувати “чорні скриньки” літака МАУ

Згідно з інформацією, зібраною “Репортерами без кордонів”, щонайменше 21 іранський журналіст був викликаний та допитаний представниками розвідки Корпусу вартових Ісламської революції або Міністерством розвідки, починаючи з 8 січня.

Співробітники іранської розвідки після збиття українського літака обшукали будинки і офіси багатьох журналістів, забрали комп’ютери, мобільні телефони, книги, документи і рукописи.

Як зазначають в правозахисній організації, поки жоден з журналістів не був заарештований, однак, декого з медійників роботодавці попередили про необхідність бути обережними у висловлюваннях, зокрема у соціальних мережах. Деякі журналісти були змушені закрити свої акаунти в Instagram, Twitter чи Facebook, або припинити будь-які публікації на цих платформах.

За словами керівника іранського відділення «Репортерів без кордонів» Реза Моіні, іранські журналісти стали «подвійними жертвами державної брехні».

Читайте також: Катастрофа літака МАУ: Україна наполягає на дотриманні Іраном міжнародного права

«...Весь світ спостерігає за тим, як придушення свободи ЗМІ допомогло «узаконити» брехню та серйозні неодноразові порушення прав людини в Ірані», – наголосив він.

Як зазначається, Іран посідає 170 місце із 180 країн світу у Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2019 рік.

Як повідомляв Укрінформ, 8 січня після зльоту з тегеранського аеропорту зазнав аварії літак "Міжнародних авіаліній України" рейсу PS752. На його борту перебували 176 осіб, усі вони загинули. Пасажирами авіалайнера були громадяни України, Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Великої Британії.

Спочатку іранська сторона стверджувала, що аварія сталася через технічну проблему літака та заперечувала можливість збиття лайнера. Однак під тиском оприлюднених провідними країнами світу доказів 11 січня Іран заявив, що український пасажирський літак був помилково збитий бійцями "Корпусу вартових Ісламської революції".

Згодом також стало відомо, що літак МАУ був збитий двома ракетами зенітно-ракетної системи "Тор-М1", яку Іран отримав з Росії. Ця обставина, а також те, що Тегеран досі відмовляється передати Києву "чорні скриньки", викликала сумніви у деяких експертів щодо того, чи справді український літак збили випадково.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-