У Гаазі обговорили відбудову міст і відновлення сільського господарства України

У Гаазі обговорили відбудову міст і відновлення сільського господарства України

Фото
Укрінформ
Україна є однією з найбільш забруднених мінами країн світу.

Про це посол України в Нідерландах Олександр Карасевич сказав у Гаазі, де відбулася дискусія «Відбудова міст і відновлення сільського господарства України в умовах війни та миру», повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

«Україна по факту є однією з найбільш забруднених мінами країн у світі. Ми говоримо майже про чверть території України - це майже 160 тисяч квадратних кілометрів, які зараз забруднені. На цих територіях мешкають близько 6 мільйонів людей і щоденно вони під ризиком», - сказав посол.

Голова The HALO Trust (неурядова благодійна організація, яка проводить гуманітарне розмінування) Джеймс Коуен наголосив, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну – це перший випадок за дуже тривалий час, коли одна країна вдерлася в іншу з наміром повністю її завоювати.

«І це дійсно шокуючий факт. І те, що Україна вистояла у перші тижні війни, є свідченням величезної мужності цієї нації», - сказав він.

За словами Джеймса Коуена, «ця війна не закінчиться скоро, як би я цього не хотів. Це триватиме, і ми всі повинні продемонструвати наполегливість і витривалість, щоб дійти до кінця. Бо якщо ми цього не зробимо, якщо Україна не вистоїть, йдеться про загрозу нашому способу життя, нашим демократичним цінностям, ситуація буде набагато гіршою, ніж ціна допомоги Україні, аби вона залишилася незалежною країною».

Він також зазначив, що The HALO Trust прагне підвищити ефективність роботи в Україні.

«Ми плануємо розширити нашу геодезичну потужність і долучити до нашої роботи дрони дистанційного зондування та супутникові зображення. Ми хочемо підвищити ефективність нашої роботи. Ми можемо зробити це за допомогою знешкодження вибухонебезпечних боєприпасів, але ми також можемо зробити це за допомогою механічного очищення, купуючи більше механічних засобів. Ми воліємо збільшити нашу робочу силу до 1 500 співробітників до кінця цього року, і ми можемо запропонувати навчальні курси світового рівня в Україні, щоб перетворити звичайних людей, українських чоловіків і жінок, на першокласних фахівців… Війна триватиме довго, а значна частина економіки України не функціонує, бо вона забруднена: її сільськогосподарські угіддя заміновані, житло непридатне, дороги не можна використовувати. Ми повинні очистити поля, ферми та підприємства, щоб Україна могла процвітати в майбутньому. І нам потрібні однодумці, які допоможуть впоратися із цим», - сказав він.

Водночас директорка зі стабілізації та гуманітарної допомоги з МЗС Нідерландів Наталі Олійслагер зазначила, що Нідерланди активно почали надавати допомогу Україні ще з 2015 року.

Україна є однією з найбільш замінованих країн світу / Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

«Ми почали підтримувати протимінну діяльність в Україні з 2015 року. Тож, я гадаю, що ми також були одними з перших і наразі одним із найбільших донорів в Україні. Крім цього, ми вклали 36,7 мільйона на гуманітарне розмінування територій. Минулого тижня ми підписали контракт із компанією Nunos, аби більше обладнання можна було використовувати, мати нове обладнання для цього», - сказала Олійслагер під час свого виступу.

Читайте також: В Україні з початку року вже відновлено 9,7 тисяч гектарів лісів

Як повідомляв Укрінформ, за даними міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, станом на початок квітня вибухонебезпечними предметами забруднено близько 25% території України. Найщільніше замінованими залишаються звільнені від загарбників регіони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-