Відбудова України - 2024

Відбудова України - 2024

Дайджест
Укрінформ
Як пришвидшити гуманітарне розмінування деокупованих територій, чому в ЄС не наважуються передати Україні заморожені активи, головні цифри відбудови.

Влад Козак, засновник «Фундації Поступ»: Потрібно 350 тисяч саперів, щоби вручну очистити від вибухівки такі величезні території

Влад Козак. Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ
Влад Козак. Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Майже третина території України, понад 170 тисяч квадратних кілометрів, – потенційно забруднена вибухонебезпечними предметами. Завдання – максимально швидко обстежити ці землі, за потреби – розмінувати й повернути у господарське використання.

Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ
Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

У десятки разів прискорити нетехнічне обстеження перед виходом у поля саперів і техніки з розмінування, а також поліпшити якість виявлення вибухонебезпечних предметів покликана розробка українсько-польського Благодійного фонду «Фундація Поступ» – аеромагнітна система «MinesEye». Про перебіг випробування системи, її вдосконалення та перспективи масового використання операторами протимінної діяльності Укрінформу розповів засновник фонду Влад Козак. 

Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ
Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Заморожені російські активи: Чому в ЄС не наважуються передати їх Україні

Європейський Союз багато зробив, щоб заморозити російські активи та обмежити використання їх у фінансуванні російської «машини війни». Натомість можливість їхнього вилучення та спрямування на відновлення України потребує правового опрацювання, адже є побоювання, що це може призвести до великої кількості судових розглядів.

Які саме стоять перестороги, розповіла в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу в Гаазі заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

Заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра. Фото: Ірина Драбок, Укрінформ
Заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра. Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

"Для країн ЄС важливо ухвалити рішення на рівні Євросоюзу, і ми бачимо важливий крок у цьому напрямі: затвердження регламенту Ради ЄС про окремий облік надприбутків із використання заморожених суверенних активів РФ від 12 лютого 2024 року. Ми сподіваємося на остаточне рішення про конфіскацію на рівні ЄС, дискусія щодо якого наразі активно триває", – сказала вона.

ВІДНОВЛЕННЯ В ДІЇ

Одеса. Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ
Одеса. Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

ЦИФРИ ВІДБУДОВИ

Одеса. Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ
Одеса. Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

Мінекономіки порахувало, яка має бути зайнятість населення для відновлення України

З початком війни кількість працівників в Україні зменшилася на 21%, а кількість ФОП – на 49%. Попри це, уряд України визначив амбітні плани відновлення, зокрема досягнення ВВП у розмірі 246 млрд доларів США до 2032 року. Для цього зайнятість має зрости на 67% порівняно з 2022 роком», - йдеться в дослідженні  Команди підтримки реформ Мінекономіки.

У квітні цього року в Україні стартує пілотний проєкт із підготовки кадрів управлінської ланки для деокупованих територій

До кадрового резерву працівників державної служби для деокупованих територій зареєстровано 2423 анкети претендентів, із них 2217 вже зараховані. Подати заявку на участь у програмі можна на сайті проєкту. Навчання для учасників безкоштовне, завдяки допомозі донорів.

Понад 50% українців не задоволені темпами відбудови зруйнованого житла

Загальнонаціональне опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології у період з 3 по 12 березня 2024 року на замовлення медіамережі «Вікно Відновлення» (UA Recovery Window Media Network).

При цьому, як йдеться у результатах опитування, 36% респондентів мають рідних, знайомих чи сусідів, чиє житло було зруйноване під час бойових дій чи повітряних обстрілів. Крім того, близько 7% респондентів повідомили, що їхнє житло було повністю чи частково зруйноване.

Кількість учасників урядового проєкту «Армія відновлення» продовжує збільшуватися

З початку старту проєкту "Армія відновлення", станом на 25 березня, до виконання суспільно корисних робіт вже залучено понад 104 тис. безробітних, на заробітну плату яким спрямовано ₴716 мільйонів.

Стежте за новинами про відбудову - підпишіться на нашу щотижневу розсилку. Щопонеділка ви будете отримувати усі головні тексти, фото та відео про відновлення України. Якщо вам сподобалось, порекомендуйте нас друзям, щоб спільнота зацікавлених людей зростала.

Наступний лист з новинами про відбудову України очікуйте 8 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-