На деокупованій Харківщині за підтримки ООН та Хорватії обстежили на міни ділянки для видобутку газу

На деокупованій Харківщині за підтримки ООН та Хорватії обстежили на міни ділянки для видобутку газу

Укрінформ
За сприяння Міністерства енергетики Програма розвитку ООН в Україні (UNDP) у співпраці з АТ «Укргазвидобування» та за фінансової підтримки Республіки Хорватія провели дослідження території деокупованої Харківщини на наявність мін та інших вибухонебезпечних предметів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України, передає Укрінформ.

Зазначається, що дослідження охопило 17 квадратних кілометрів і відтепер на цій ділянці можна безпечно виконувати 3D-сейсморозвідувальні роботи для геологічних відкриттів та нарощування видобутку газу. Обстеження проводила компанія, яка вже має досвід розмінування Київщини, Чернігівщини та окремих районів Харківської області.

«Ми завершуємо опалювальний сезон, покриваючи потреби споживання газом українського видобутку. Це важливо для подальшої реалізації нашої енергетичної незалежності. Маємо і надалі нарощувати обсяги видобутку. Дякуємо партнерам за підтримку програм, які дозволяють нашим газовикам безпечно досліджувати та вести подальші видобувні роботи на перспективних ділянках», - зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Читайте також: Видобуток газу з нових свердловин в Україні перевищив мільярд кубометрів

Постійний представник UNDP в Україні Яко Сільє зазначив, що наявність наземних мін та інших вибухонебезпечних предметів ставить під загрозу безпеку мешканців і суттєво перешкоджає економічному процвітанню та енергетичній безпеці країни, оскільки велика кількість території залишається недоступною.

«Ми очікуємо, що повернення цих територій сприятиме регіональному економічному зростанню та підтримає зусилля України у пошуках життєво важливих ресурсів для стабільності, безпеки та розвитку», – сказав він.

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Хорватія в Україні Аніца Джамич заявила, що її країна повністю підтримує прагнення України до енергетичної незалежності через ліквідацію мінної небезпеки.

Читайте також: Словенія надасть Україні €1,5 мільйона на гуманітарне розмінування

«Ми можемо допомогти Україні розвивати свої багаті ресурси, коли позбавимо її від всеосяжної загрози мін. Наша підтримка свідчить про нашу готовність забезпечити стабільність та процвітання України на довгі роки», - підкреслила пані посол.

Т. в. о. генерального директора Украгазвидобування Олег Толмачев зазначив, що у найближчі роки компанія планує розширити проведення 3D-сейсморозвідувальних досліджень на майже 15 тис. кв. км. Це дозволить уже в найближчі роки зробити нові геологічні відкриття та наростити видобуток газу.

Як повідомлялося, Укргазвидобування видобуває у Харківській області близько 40% газу. 2022 року значна частина області була під окупацією та ворожими обстрілами. Після деокупації компанія продовжила роботу з розвідки та видобутку природного газу на деокупованих територіях, але для забезпечення повноцінної роботи та безпеки працівників і підрядників необхідно провести обстеження та розмінування цих територій.

Фото: Міненерго

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-