Програма фінансування «Додай енергії твоєму бізнесу» – шанс для малого та середнього бізнесу

Програма фінансування «Додай енергії твоєму бізнесу» – шанс для малого та середнього бізнесу

Укрінформ
30-річна програма дає вигідні кредити на енергоефективні технології

Сьогодні  малому та середньому бізнесу важливо не тільки відновитись, але й отримати можливість розвиватися та залишатися надалі конкурентоспроможним. Енергоефективність – важлива складова у досягненні цих цілей. Тому держава за підтримки міжнародних партнерів і започаткувала програму «Додай енергії твоєму бізнесу», яка пропонує малим та середнім підприємцям отримати вигідний кредит на придбання енергоефективних технологій. Програма не тільки надає фінансування, а й пропонує вже готові рішення – як енергоефективне обладнання, так і консультації у його використанні. Укрінформ вивчав успішні кейси.

ОТРИМУЙ КРЕДИТ – ПІДВИЩУЙ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ

Нагадаємо, програму реалізує Фонд розвитку підприємництва (ФРП) через уповноважені банки. На сьогодні це Укргазбанк та Банк Львів.

«Програма «Додай енергії твоєму бізнесу» має на меті сприяти інвестиціям малих та середніх підприємств у енергоефективність та відновлювальну енергетику. І це чудовий шанс для малого і середнього бізнесу не тільки для посилення конкурентоспроможності, а й розширення ринків збуту, у тому числі вихід на зовнішні ринки, адже технології, які пропонує програма, це дозволяють», – говорить голова правління Фонду розвитку підприємництва Андрій Гапон.

Андрій Гапо
Андрій Гапон

Він зазначає, що за рахунок комбінації з державною програмою пільгових кредитів «Доступні кредити 5-7-9%» є додаткова можливість суттєво зменшити вартість “енергоефективного” фінансування. Про умови такої комбінації безпосередньо можна дізнатися в уповноважених банках.

«За програмою, яка реалізується за підтримки уряду Німеччини через Німецький банк розвитку KfW, Україна отримала 7 млн євро кредитних коштів на розвиток підприємництва. Завдяки поєднанню з програмою ЄС по мінімізації валютних ризиків цей фінансовий ресурс доступний для українських банків та підприємців у національній валюті. При цьому Мінфін та міжнародні партнери мають довгострокове бачення – проєкт розрахований на 30 років. Тож цей фактор знаменує для українських підприємців, які доєднуються до програми «Додай енергії твоєму бізнесу», важливий крок до стійкості та фінансової стабільності незалежно від валютних коливань», – зазначає заступник Міністра фінансів з питань євроінтеграції Юрій Драганчук.

Юрій Драганчук
Юрій Драганчук

У ЩО МОЖНА ІНВЕСТУВАТИ, ЩОБ “ДОДАТИ ЕНЕРГІЇ”?

За словами банкірів, найбільшим попитом у підприємців сьогодні користується енергоощадлива сільськогосподарська техніка та технології отримання “зеленої” енергії з відновлювальних джерел. За програмою доступний великий каталог обладнання практично для будь-якої сфери підприємництва – чи то будівництво, сільське господарство, сфера громадського харчування чи послуг.

Передусім, кредитні кошти виділяються на купівлю обладнання для енергонезалежності, що актуально сьогодні для будь-якого бізнесу: сонячні панелі, різні генератори, пристрої для безперебійного живлення, різні енерговідновлювальні системи (фотоелектричні, сонячні водонагрівачі тощо).

Фермерським господарствам, наприклад, варто звернути увагу на сільськогосподарську техніку (трактори, комбайни та інші), яка вирізняється високою продуктивністю, простотою керування та значною економією палива.

Загалом, усім підприємцям, які бажають знизити експлуатаційні витрати, розширити асортимент продукції, зекономити електроенергію та паливо, варто придивитися до сучасного промислового обладнання – різноманітних енергоефективних виробничих ліній, технологічного обладнання.

Якщо ж мова не йде про закупівлю виробничих ліній, то перед будь-яким бізнесом сьогодні постає питання економного витрачання дорогих енергоресурсів. Тож і тут знайдеться місце невідкладним енергоефективним заходам. Ніколи не зайве надійно теплоізолювати виробничі приміщення, оновити вікна, двері й загалом зробити ремонт, який дозволяє суттєво економити на комунальних платежах підприємства, надійно зберігати товари та обладнання в належних умовах, а також забезпечувати комфорт своїх працівників.

Наприклад, компанія Lex Trade ltd.,  що працює у сільськогосподарській сфері, інтенсивно розвивається, використовуючи сучасні фінансові можливості. Скориставшись програмою «Додай енергії твоєму бізнесу», власники компанії отримали пільговий кредит та придбали сонячні батареї, які дозволили суттєво наростити власну енергонезалежність.

«Особлива наша гордість – встановлення сонячної електростанції. На Волині це поки що рідкісне явище. Відновлювальна енергетика – це інновації, за якими майбутнє. Влітку, коли сонця багато, ми взагалі здатні забезпечувати більшість власних потреб в електроенергії», – розповідає співзасновник Lex Trade ltd. Руслан Ліщук та підкреслює, що зима 2022-2023 ще раз підтвердила, що енергетична незалежність має стати пріоритетом сучасного бізнесу.

Інше підприємство «Наш хліб Вінниця» щодня забезпечує земляків понад 10 тоннами хліба та хлібобулочних виробів. Зокрема постачає продукти місцевим лікарням, навчальним закладам, допомагає тим, хто цього найбільше потребує. Вінницькі виробники хліба одними з перших скористались перевагами державної програми й отримали результат у вигляді значної економії ресурсів.

«Ми встановили 140 сонячних панелей для власного споживання та підтримки безперервності виробничого процесу. Їх пікова потужність у найбільш сонячні дні сягала 76,3 кВт. Минулого літа ці батареї активно заміщували 30% нашого споживання електроенергії з мережі. І за попередніми підрахунками, за рік економія енергоресурсів  становитиме понад 20%», – ділиться досвідом директор вінницького підприємства Ігор Пилипчук. До того ж, як повідомили Укрінформу на підприємстві, за півроку роботи сонячної електростанції викиди вуглекислого газу зменшились на 20 тонн.

«Ми не можемо допустити затримки виробничого процесу, адже маємо щодня випікати хліб для вінничан, переселенців з інших міст, підприємств критичної інфраструктури. Тому замислились над енергонезалежністю і вирішили встановити сонячну електростанцію, яка дає можливість зменшити споживання електроенергії з мережі, отримуючи чисту енергію з сонця», – підкреслює Ігор Пилипчук.

Підсумовуючи можна сказати, що малі та середні українські підприємства, які прагнуть впроваджувати енергоефективні рішення та використовувати відновлювальні джерела енергії, отримали гарну нагоду не тільки значно скоротити витрати на енергію та обсяги викидів СО₂, а й посилити власну конкурентоспроможність на тлі майбутнього переходу до європейської системи вуглецевого податку. Водночас дбаючи про довкілля та власний розвиток.

Марина Нечипоренко, Київ
Фото надані пресслужбою Мінфіну

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-