Відбудова Київщини: голова ОДА застеріг підрядників від завищення цін і зриву термінів

Відбудова Київщини: голова ОДА застеріг підрядників від завищення цін і зриву термінів

Укрінформ
Голова Київської обласної державної адміністрації Руслан Кравченко попередив підрядників про відповідальність за завищення цін та зрив строків відновлення зруйнованих російськими загарбниками об’єктів.

Як передає Укрінформ, про це Кравченко повідомив у Фейсбуці за підсумками засідання групи “Прозорість та підзвітність” за участі правоохоронних органів, підрядників, представників ПРООН і технагляду. 

За його словами, “на засіданні обговорили питання щодо відбудови обʼєктів за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Йдеться про 56 обʼєктів, де замовником виступає Київська ОВА. Це багатоквартирні будинки, дитячі садочки, школи, укриття”.

“Пройшлися по кожному обʼєкту. На більшості з них роботи розпочали торік. Низка обʼєктів готові на понад 90%. Вже незабаром плануємо їх ввести в експлуатацію. Зокрема будинок в Ірпені на вулиці Університетській 2к, де основна частина робіт виконана і залишається встановити лише міжкімнатні двері. Також на фініші відновлення двох будинків в селі Дмитрівка”, - зазначив Кравченко.

Водночас очільник ОДА поінформував, що “на низці – готовність не перевищує 20%. Хоча часу наздогнати графік робіт було чимало”.

Також, за його словами, учасники засідання заслухали зауваження правоохоронців, технагляду і ПРООН, які надають технічну підтримку. Представники Бюро економічної безпеки України, які детально аналізують проєктно-кошторисну документацію і тендери, розповіли, що на низці об’єктів підрядники у проєктах завищили ціни на будівельні матеріали. Суми від 2 до 12 млн грн, зауважив Кравченко.

“Вдячний правоохоронцям за виявлені порушення. Це дозволяє нам спільно попереджати вчинення корупційних злочинів. Запевнив всіх, що на горі людей, чиє житло зруйнували російські окупанти, наживатися не дам", - заявив він.

"Акти виконаних робіт за завищеними цінами ніхто не буде підписувати. Усі договори на проведення робіт підписуємо за динамічними цінами. Це означає, що ціни на матеріали змінюються впродовж дії договору відповідно до середньоринкової. Під час підписання актів вони фінально коригуються кошторисником і на виході не можуть перевищувати середньоринкові”, - наголосив голова ОДА.

Крім того, Кравченко поінформував про проблеми з кількістю працівників на об’єктах та їхнє офіційне працевлаштування.

"Зауваження на низці об’єктів також були і до якості робіт. На деяких об’єктах відбувається коригування проєктно-кошторисної документації”, - сказав голова ОДА.

Також проблеми виникли і через тимчасове призупинення фінансування робіт коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. "Найближчими днями очікуємо на рішення уряду щодо виділення коштів”, - додав Кравченко.

Читайте також: єВідновлення: на Київщині погодили 50 заявок на компенсації за зруйноване житло

Очільник ОДА попередив підрядників, що як тільки виділять кошти, чути про якісь проблеми не буде.

“Не виконують зобов’язання – розриваємо договори. На початку року саме так і сталося з деякими підрядниками, які навіть не починали роботи на об’єктах. Тому гратися ніхто не буде. Вчасна, прозора та якісна відбудова – це обличчя кожного, хто задіяний до цього процесу. І маємо стати прикладом відновлення для інших регіонів”, - заявив Кравченко.

Як повідомляв Укрінформ, у Київській області вже відновили 17 тисяч обʼєктів, і понад 15 тисяч – це приватні й багатоквартирні житлові будинки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-