В Ірпені пройшла конференція щодо відновлення будинків і забезпечення житлом переселенців

В Ірпені пройшла конференція щодо відновлення будинків і забезпечення житлом переселенців

Фото
Укрінформ
В Ірпені відбулась регіональна конференція «Відновлення житлових будинків та забезпечення житлом ВПО: проблеми та шляхи їх розв'язання у рамках проєкту «Житло для життя: комплексні рішення для ВПО».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, проєкт реалізується Київським міським осередком Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» з серпня 2023 року.

На заході були присутні донори проєкту, народні депутати та голови ОТГ, представники Мінінфраструктури та Фонду енергоефективності.

На конференції обговорили перспективи удосконалення програми єВідновлення, шляхи допомоги громадам під час відбудови житла за участі постраждалих громад.

Голова правління КМО ВГО «Громадянська мережа ОПОРА» Тетяна Бойко поінформувала, що у рамках проєкту «Житло для життя» в 9 областях нашої країни регіональні координатори надають інформаційно-консультаційну підтримку людям із статусом ВПО з питань відновлення пошкодженого житла та забезпечення житлом.

Вона зауважила, що протягом останніх 6 місяців консультантами проєкту «Житло для життя» було надано більше 2100 консультацій ВПО різних груп та вікових категорій. Також за цей час було зібрано досвід різних громад, які намагаються допомогти людям із статусом ВПО чи людям, в яких пошкоджено житло, повернутись до звичного життя.

Бойко окреслила виклики для проєкту, серед яких: недостатня кількість коштів для відновлення і відбудови житла/надання компенсацій; непроста система соціального житла, відсутність соціального житла в громадах; необхідний комплексний підхід до проблем ВПО і тих, хто втратив житло - ринок праці, психологічна допомога, соціальна адаптація.

«У відбудові ми користуємось трьома принципами: нам треба відбудуватися швидко, якісно та максимально прозоро. Прозорості і звітності вимагають всі наші міжнародні партнери. Ми бачимо позитивні моменти по садочкам, школам, лікарням. Нам дуже допомогли Люксембурзький Червоний Хрест, Міжнародний Комітет Червоного Хреста, UNICEF, Фонд енергоефективності, United24, ПРООН тощо», - сказав ірпінський міський голова Олександр Маркушин.

Він згадав також про модульні містечка і наголосив, що це тільки тимчасове рішення для внутрішньо переміщених осіб і людей, які втратили житло.

«Наші партнери з Фінляндії та Польщі зробили модульне містечко «Ластівка». Туди ми заселили внутрішньо переміщених осіб та частину наших мешканців, які залишились без житла. Ми хотіли, щоб люди, які тимчасово там проживають мали всі комфортні умови. Ми провели всі комунікації, зробили благоустрій. Наші модульні містечка заселені на 100%», - зауважив Маркушин.

Крім того, мер Ірпеня зазначив, що 31 січня, у селі Михайлівка-Рубежівка відкрили гуртожиток із 19 смарт-квартирами для ВПО.

Директор ДУ «Фонд енергоефективності» Єгор Фаренюк розповів про програму «ВідновиДІМ». Він повідомив, що це перша державна програма з відновлення пошкодженого внаслідок російської агресії житла. За його словами, Фонд енергоефективності надає 100% відшкодування витрат на проведення ремонтних робіт з відновлення вікон, дверей, дахів і некритичних пошкоджень фасадів багатоквартирних будинків, у яких створені ОСББ. Окрім цього, в договірну ціну може бути включений ремонт всіх мереж будинку, пошкоджених внаслідок війни.

Джерела фінансування Програми — донорські кошти. Зокрема, в межах пілотного етапу — кошти Євросоюзу. Фонд надає учасникам програми грант на безоплатній основі у розмірі 100% вартості матеріалів та робіт, але не більше 7,9 млн грн на один будинок.

Читайте також: На Київщині відновили близько 17 тисяч пошкоджених росіянами об'єктів

Фаренюк зазначив, що фонд планує виплатити 825,3 млн грн грантів, з них 368,0 млн грн уже виплачено. Також, за його словами, Фонд енергоефективності отримав 423 заявки, з них 269 – повністю або частково завершені проєкти.

Учасники конференції відвідали модульне містечко «Ластівка», а також відновлені об’єкти – дитячий садочок «Рута», житлові будинки на локації Багірова-Гостомельське шосе та ліцей №3.

Модульне містечко «Ластівка» відкрили завдяки допомозі Польщі та Фінляндії. Спочатку Ірпінь отримав 12 фінських таунхаусів по три квартири кожний, які облаштовані всім необхідним для комфортного життя і розраховані на 144 людини. Потім завдяки підтримці уряду Польщі відкрили другу чергу модульного містечка, яка розрахована на 640 мешканців і налічує 20 двоповерхових модульних будиночків по вісім квартир у кожному.

Проєкт відновлення садочку «Рута» профінансував уряд Литви. Бюджет проєкту склав 4,9 млн євро, що їх виділив литовський Фонд розвитку співробітництва та гуманітарної допомоги. Наразі садочок зможуть відвідувати близько 400 вихованців. У підвальному приміщенні закладу облаштоване укриття з сучасним вентиляційним обладнанням та системою оповіщення.

Комплексне будівництво на вулиці Багірова почалося у жовтні 2023 року. Капітальний ремонт зроблений у 31 приватному будинку, ще близько 40 будинків відбудовуються з нуля.

Відновлення пошкоджених будинків в Ірпені та забезпечення житлом ВПО / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Відновлення ліцею №3 відбувалося коштом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та інших меценатів.

Як повідомляв Укрінформ, за час окупації Ірпеня було пошкоджено 10,5 тисяч будівель, з яких 2501 зазнали повного або сильного руйнування, а збитки інфраструктури міста від війни оцінюються у 25,3 млрд гривень або майже $922 млн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-