Зруйновано половину будівель: як у Старому Салтові відновлюють житло

Зруйновано половину будівель: як у Старому Салтові відновлюють житло

Репортаж
Укрінформ
У «курортному» селищі на Харківщині відбудовують 17 багатоквартирних будинків, амбулаторію та ЦНАП

Старосалтівська громада – найбільш зруйнована в Чугуївському районі Харківської області. Селище на березі Печенізького водосховища росіяни окупували в перші дні повномасштабної війни. Розграбували бази відпочинку, яхт-клуби, приватні садиби.

На початку травня 2022-го Старий Салтів у ході боїв звільнили, загарбники намагалися повернути над ним контроль, однак сили тероборони атаку відбили.

Після цієї поразки війська РФ почали нещадно обстрілювали селище – аж до блискавичного та масштабного контрнаступу ЗСУ у вересні. Наслідки збройної агресії – масштабні: зруйновано чи пошкоджено половину об’єктів інфраструктури, ще більше – житлових будинків.

Як відбудовують громаду – в репортажі Укрінформу.

ЗАГАРБНИКИ ЧОТИРИ МІСЯЦІ ГАТИЛИ ПО СЕЛИЩУ

«Ми дочекалися наші Збройні сили, нас визволили. Але почалися страшні обстріли. Людей відразу почали евакуювати. Руйнувань багато по селищу, та ви ж бачите… Нашому будинку ще, можна сказати, пощастило. Вікна в минулому році нам поставили. А тепер ремонт зробили. Та, чесно, дітей досі страшно сюди повертати», – говорить жителька Салтова Наталія.

У будинок Ірини Глазунової було кілька «прильотів», які пошкодили дах, стіни, повибивали вікна. Жити тепер там поки що неможливо.

«Але до 25 грудня нам обіцяють завершити всі роботи. Дуже вдячні, що держава допомагає з відновленням. Самотужки ми б не справилися», – говорить пані Ірина.

Жителька селища Алла згадує: за її рідний Салтів йшли важкі бої.

«Півтора місяця в окупації були. Наші коли зайшли, тут «днрівці» стояли. Почалися бойові дії прямо неподалік. Ми жили у підвалах, потім більшість виїхала», – розповідає жителька селища пані Алла.

Наприкінці серпня 2022-го в її будинку після чергового влучання зайнялася пожежа.

«Будинок загасили, а гаражі погоріли. Ніяк було боротися з вогнем і нічим. Води ж не було», – зітхає жінка.

Централізоване водопостачання в селище відновили нещодавно, через обстріли та зношеність водогін залишається неабиякою проблемою.

«Влітку на дачі жили, де маємо свердловину. А сюди повернулися – носимо воду, питну два рази на тиждень привозили. Тиждень тому увімкнули воду», – розповідає Алла.

Проте жінка радіє тому, як сьогодні виглядає її будинок. Над її квартирою на другому поверсі не було даху. Тепер все полагоджено. Об’єкт майже готовий.

«Дуже задоволена роботами. Хлопці старанно працюють, хоч уже й холодно, морози почалися», – зазначає пані Алла.

ОДНОЧАСНО РЕМОНТУЮТЬ 17 БУДИНКІВ

У Старому Салтові зруйновано біля 50% інфраструктури, говорить начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Цього року в селищі відновлюють 19 об’єктів, 17 із них – житлові будинки, а ще школа та будівля, в якій були ЦНАП і амбулаторія сімейної медицини.

«Ступінь реалізації проєктів різний. Десь починали раніше, оскільки було фінансування. Деякі проєкти починали пізніше. За складністю також різні об’єкти. Наприклад, роботи в одному з будинків уже в процесі відновлення здорожчали приблизно на 70%. Бо будівельники почали розбирання і виявили конструктивні пошкодження, які треба було усунути. Там довелося переливати повністю укриття, переробити дах. А є об'єкти, де ми, відверто кажучи, не задоволені темпами реалізації. Спілкуємося з підрядною організацією, будуть зроблені висновки, можливо, навіть розірвемо договори, щоб пройшли нові тендери», – зазначає Синєгубов.

За його інформацією, загальна вартість робіт у Старому Салтові – 570 млн грн, із них майже 320 млн вже профінансував державний фонд ліквідації наслідків збройної агресії, решта має надійти наступного року. З місцевого бюджету кошти витрачали лише на проєктування.

Двоповерхівки будуть готові до Нового року, 11 п’ятиповерхівок – уже в 2024-му. Школу, на яку виділили 205 млн грн, мають відбудувати до 1 вересня, зазначає начальник селищної військової адміністрації Антон Палєй.

Посадовці зауважують, що після завершення загальних робіт у будинках люди зможуть отримати компенсацію на внутрішній ремонт квартир через «єВідновлення». Для тих, хто через різні причини не може скористатися програмою (не має акта приватизації чи не вступив у право власності), місцева адміністрація шукає допомоги у благодійних фондів.

Керівник СВА констатує: більше половини будинків у громаді зруйновані чи пошкоджені, будинки, які можна назвати вцілілими, переважно мають побиті вікна. З 1323 приватних садиб 786 обстежили комісії, 730 – внесли в реєстр зруйнованого та пошкодженого майна.

«Наразі люди в громаді отримали 27 млн 205 тис. компенсації від держави на приватні рахунки», – говорить Палєй.

У ПЛАНАХ НА НАСТУПНИЙ РІК – ВОДОГІН

До повномасштабної війни у Салтові налічувалося біля 6 тисяч жителів. У багатоквартирних будинках, що тепер відновлюють, мешкали майже півтори тисячі з них.

«Тепер у селищі разом із тими, хто продовжує орендувати житло в Харкові та навідується сюди, ми рахуємо, вже 4,5 тисячі людей. І вони чекають на завершення робіт. Бо вони дуже втомилися від того, що не можуть жити у себе вдома. І ще зауважу, що наша громада є стратегічно важливою. Коли відбувається евакуація з прикордонного Вовчанська, частина людей залишається саме у нас. Тому в нас у першій черзі відновлення – амбулаторія та ЦНАП. Щоб налагодити надання основних послуг для населення», – зазначає Палєй.

Наразі в селищі є електроенергія. Майже повністю відновлене газопостачання. Перші 300 абонентів отримали блакитне паливо ще восени 2022 року, а третина жителів обходилася без газу аж до жовтня року нинішнього. 15 кілометрів мереж були заміновані й частково пошкоджені.

Головною комунальною проблемою є зношена система водопостачання.

«Дуже старий водогін, який рік простояв сухим. Була окупація, нічого тут не працювало зовсім. Був період обстрілів. 50 км труб потрібно міняти. Комунальне підприємство наше працює цілодобово, проводимо аварійні роботи. Буває, що в частині селища води немає. Це величезна проблема, яку ми плануємо наступного року розв’язати», – говорить Палєй.

Начальник ОВА Олег Синєгубов зауважує, що йдеться про дуже великі кошти.

«Будемо аналізувати, державний і місцевий бюджети роблять запит, а також донорські кошти плануємо залучати», – зазначає посадовець.

Чи поверне Салтів собі статус одного з найпопулярніших місць відпочинку на Харківщині, сказати важко. Лише одна з численних баз на березі водосховища частково відновила роботу – приймає гостей в одному з трьох корпусів. Плани інших підприємців майже не відомі.

«Ми намагаємося вийти з усіма на контакт, бо вже є питання оподаткування у місцевого самоврядування та військової адміністрації. Не всі йдуть на спілкування. Багато власників, про яких ми не можемо з'ясувати, де вони взагалі. Є такі, що виїхали до Росії», – каже Палєй.

Як повідомляв Укрінформ, цього року на Харківщині відбудовують 62 об’єкти. Загальна сума фінансування – 1 млрд 162 млн грн. Зокрема, відновлюють 48 житлових будинків, крім Старосалтівської, роботи тривають у Дергачівській, Балаклійській, Чугуївській, Лозівській, Роганській і Золочівській громадах.

Юлія Байрачна, Харків – Старий Салтів
Фото В’ячеслава Мадієвського

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-