У Запоріжжі на зруйнованому обстрілом будинку почали монтувати унікальну плитку

У Запоріжжі на зруйнованому обстрілом будинку почали монтувати унікальну плитку

Фото
Укрінформ
У Запоріжжі триває відновлення будинку, в який в жовтні минулого року влучила ворожа ракета. Вже відбудовано зруйнований під'їзд та на фасаді розпочато монтування унікальної плитки Мелія, яка виготовлена з шамотної глини.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Це шамотна глина, і Слов'янськ - єдине місце в Україні, де її можна знайти. Там постійно то світла, то води немає. Важко було знайти потрібний об'єм глини - 60 тонн. Але ми дістали. Крім того, сам процес виготовлення також складний: одна піч, в якій це запікається, вміщує в собі всього 90 плиток. Піч можна запустити лише два рази на тиждень, тобто 180 плиток, а їх треба 1900, і це тільки для зруйнованої частини. Масштабувати це дуже коштовно”, - розповів представник підрядника ТОВ “Українські інвестиційні технології” Євген Ковальов.

У Запоріжжі на зруйнованому внаслідок обстрілу будинку почали монтувати унікальну плитку Мелія / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

За його словами, сам процес монтажу всіх архітектурних елементів зараз не такий, як 70 років тому, коли будувався будинок. Крім заміни даху, термомодернізації, відновлення зруйнованої частини, заміни всіх комунікацій та ремонту під’їздів, тут ще триває будівництво укриття на 100 людей.

“До кінця тижня укриття буде змонтовано, засипано і почнуться роботи по внутрішньому оздобленню. Сьогодні його готовність становить 70-80%. Ми вирішили, що укриття не буде зайвим. Ми не витрачали на це бюджетні кошти. Ми знайшли інвестора. Тут буде дитячий майданчик і під ним - бомбосховище. Це хороше діло, я вважаю. Це раціонально. Тут мова не лише про тих, хто живе в цьому будинку, а й про тих, хто вулицею ходить”, - додав Ковальов.

Зараз у відновленні будинку задіяно 70 людей, ще близько 40 - захворіли через морози.

Роботи виконуються зі значним випередження плану. Проєктом передбачено завершення робіт в кінці 2024 року, але підрядник планує здати об'єкт вже до кінця 2023 року.

“Дуже хочеться, аби люди Новий рік зустрічали у своїх оселях”, - сказав Ковальов.

Загальна вартість проєкту становить близько 339 млн грн. Проте вже зараз підрядник зміг зекономити 70 млн грн та написав листа до “Управління капітального будівництва” Запорізької міської ради з проханням перерозподілити ці гроші на інший об'єкт.

Читайте також: Кількість і якість будівельних кадрів є викликом для відбудови - експерт

“Заощадити вдалось за рахунок того, що прийняли конструктивні рішення. Наприклад, ми відійшли від монолітних перекриттів і пішли на плити. По-друге, моніторинг цін. У нас договором передбачено, що ми по кожній позиції здаємо моніторинг цін і йде суттєве зменшення. Чому так? Бо будівництво планувалось на кілька років, а строки виконання звузились і у нас немає таких стрибків цін. Важливий момент: термомодернізація не входила в проєкт, бомбосховище, ремонт також. Ми додали всі ці роботи, залучили інвестора і вже відмовились від 70 млн. Ми хочемо в 220 млн вкластися”, - сказав представник підрядника.

Раніше повідомлялося, що будинок є пам’яткою архітектури містобудування та входить до ансамблю квартальної забудови головного проспекту міста Запоріжжя. 6 жовтня 2022 року в нього влучила ракета С-300.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-