Експерти пропонують удосконалити оцінку збитків від агресії РФ

Експерти пропонують удосконалити оцінку збитків від агресії РФ

Фото
Укрінформ
Методи, за яким визначається рівень руйнації пошкоджених приміщень, мають бути скориговані з урахуванням досвіду реальних кейсів з відбудови.

До такого висновку прийшли експерти в ході круглого столу «Напрацювання рекомендацій щодо покращення Методики визначення шкоди стосовно зруйнованих будівельних конструкцій та збитків від втрати житлових і громадських будівель, завданих Україні внаслідок збройної агресії РФ», передає Укрінформ.

Захід відбувся у Державному науково-дослідному інституті будівельних конструкцій та був організований Міжнародним клубом ділових людей в межах програми ПРООН «Посилення відновлення в Україні на основі фактичних даних» за підтримки Київської школи економіки.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС завдав Україні збитків на понад $11 мільярдів

Як з’ясувалося в ході досліджень проєктів відновлення на Бучанщині, витрати, що несуть власники будівель (ОСББ, територіальні громади, власники приватних будинків, підприємства) не в повному обсязі включаються до кошторисів, на основі яких відбувається чи відбуватиметься компенсація шкоди.

“Зараз постраждалим людям та організаціям не компенсують витрати на розроблення проєктної документації, інженерну підготовку території будівництва та спорудження (перевлаштування) інженерних мереж; проведення обстеження об'єкту та паспортизації лабораторних випробувань будівельних конструкцій. Я вважаю, що всі ці витрати мають бути компенсовані постраждалим. В тому числі витрати на утилізацію побутового та будівельного сміття, бо цей показник може сягати до 10-15% від загального кошторису на будівництво чи реконструкцію”, - відмітив директор ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» Геннадій Фаренюк.

Експерти також висловились за корекцію методів, за яким визначається рівень руйнації пошкоджених приміщень. Зокрема, необхідно вносити зміни до Методики проведення обстеження пошкоджених об’єктів, затвердженої наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 6 серпня 2022 р. №144.

Читайте також: Потрібна міжнародна солідарність, щоб змусити РФ компенсувати всі збитки - Шмигаль

Так, на думку Сергія Ревенка, спеціаліста ЮНЕСКО з 3D документування та цифровізації культурної спадщини під час війни в Україні, використання лазерного сканування та побудова 3D моделей пошкоджених об’єктів дозволить більш об’єктивно та повно визначити весь обсяг пошкоджень, та пришвидшити проєктування відновлення будівель.

З ним погодився і завідувач відділу лабораторії інженерно-технічних видів досліджень Київського НДІ судових експертиз Олексій Командиров. Експерт також додав, що використання лазерного сканування є дешевшим, ніж традиційні технології обстежень, адже значно пришвидшують процеси.

Під час дискусії експерти висловились за включення у вартість відновлювальних робіт витрат на обстеження та зачистку території від вибухонебезпечних елементів, а також врахування екологічної шкоди при оцінці збитків (зараження ґрунту, елементів будівель токсичними речовинами з боєприпасів, що влучили по об’єктах).

«Усі озвучені експертами пропозиції будуть враховані в підготовці рекомендацій для Кабміну по вдосконаленню нормативних актів, що регулюють методику визначення шкоди, завданої Україні внаслідок збройної агресії РФ», - резюмував організатор і модератор круглого столу, президент ГО «Міжнародний клуб ділових людей» Юрій Андросюк.

Читайте також: Еколог - про збитки довкіллю: Підрахунок за міжнародними методиками збільшить суму ще на 10%

Як повідомлялося, сума прямих збитків, завданих інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення РФ, за оцінками Київської школи економіки (KSE Institute), оцінюється у $150,5 млрд, з яких $55,9 млрд – втрати житлового фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-