Вартість розбирання завалів на Київщині може сягнути $5 мільярдів – експертка

Вартість розбирання завалів на Київщині може сягнути $5 мільярдів – експертка

Укрінформ
У Київській області внаслідок агресії РФ зруйновано та пошкоджено понад 27 тис. об’єктів, при цьому, за попередніми оцінками, лише вартість розбирання завалів може сягнути 5 млрд дол.

Про це в ефірі Українського радіо розповіли керівниця портфоліо "Інклюзивний розвиток і відбудова" Програми розвитку ООН в Україні Марія Гуцман та голова Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко, передає Укрінформ.

За словами Гуцман, Програма розвитку ООН допомагає уряду України у відновленні житла та забезпеченні умов повернення людей з-за кордону. "Ми працюємо у партнерстві з Київською ОВА та Міністерством розвитку громад і територій у рамках ініціативи United 24. Зокрема, йдеться про відновлення 18 багатоквартирних будинків на Київщині, для того, щоб забезпечити понад 4 тис. жителів якісним житлом до початку опалювального сезону", – розповіла вона.

Кравченко нагадав, що після деокупації Київської області було встановлено, що зруйновано та пошкоджено понад 27 тис. об’єктів. "Багатоквартирних та приватних будинків – понад 24 500, багатоповерхівок – понад 1700, з них 49 зруйновано вщент, та приватних будинків – 22 800, з них близько 4 тис. зруйновано вщент. На сьогодні вже повністю відновлено або частково, з забезпеченням життєдіяльності, понад 12 800 об’єктів, із них 11 400 – це житло", – зазначив він.

За даними Кравченка, якщо 7-9-поверховий будинок пошкоджений на 30-40%, то підготовка проєктно-кошторисної документації забере до двох місяців і коштуватиме 1,5 млн грн. "Ми подаємо проєкти, а в уряді та в United 24 є спеціальні комісії, які обирають об’єкти. Сам уряд затвердив 18 багатоквартирних об’єктів, а отже, понад 4 тис. людей повернуться додому. 15-16 об’єктів ми повинні закінчити до кінця цього року, а перші об’єкти будемо здавати у жовтні та листопаді", – повідомив він.

Читайте також: Агентство відновлення уклало перші договори на відбудову пошкоджених будівель

Кравченко додав, що на сьогодні з урядового Фонду ліквідації наслідків збройної агресії відновили 93 об’єкти, серед них – багатоквартирні житлові будинки, медичні й навчальні заклади. "У нас є своя програма Київської ОДА з відбудови приватних будинків. Це проєкти відбудови 70-90-120 квадратів. Якщо люди мали 150 квадратів, то відбудувати можливо максимум 120. Приватні будинки відбудовують у п’яти районах Київської області, які були під окупацією. Першими комісія обирає відбудову для багатодітних сімей, родин з інвалідами, родин, члени яких служать у ЗСУ. Ми зараз відбудовуємо приватний сектор в "Ірпінських Липках" – 61 будинок, з яких 31 будинок підлягає комплексному відновленню та ремонту, а 30 будинків ми споруджуємо з нуля. Цей мікрорайон Ірпеня найбільше постраждав внаслідок російської агресії. Президент дав завдання, щоб ми комплексно відбудовували цілі мікрорайони, а не хаотично по одному будинку", – зазначив голова Київської ОВА.

За даними Гуцман, Програма розвитку ООН працює з Київщиною у кількох напрямках відновлення. "Першим елементом є розбирання завалів, без якого неможлива подальша відбудова. За попередніми оцінками, вартість розбирання завалів може сягнути 5 млрд дол. США. На даному етапі ми працюємо у двох областях – Київщина і Чернігівщина, вже розчистили понад 400 населених пунктів і вивезли понад 80 тис. кубометрів завалів, які ми переробляємо і потім використовуємо як додаткові матеріали для відновлення доріг", – уточнила вона. 

Як зауважила Гуцман, щодо співпраці в інфраструктурних проєктах, є два великі напрями: "Перший – це надання технічної підтримки та забезпечення якості в рамках великої кредитної програми Європейського інвестиційного банку уряду України, це проєкти соціальної інфраструктури. Другий напрям – це допомога у відновленні багатоквартирних будинків United 24".

"Відбудувати краще, ніж було, – це принцип, що закладено у нові підходи до відновлення інфраструктури. Це передбачає більш енергоефективні, більш доступні та комфортні для життя умови. Це інші підходи до вибору матеріалів, які мають бути екологічно чистими та якісними. Тобто ми намагаємося запровадити нові стандарти у рамках цілого курсу прямування України до Європейського Союзу... Дуже важливий аспект у цій роботі – пом’якшення і зниження корупційних ризиків. Це також і глибокий інженерний супровід...", – розповіла вона.

Читайте також: Зеленський обговорив із спецпредставницею США пріоритетні для відбудови області України

Кравченко додав, що діє гаряча лінія (044) 3630734, куди можна поскаржитися, якщо відбудова відбувається неналежним чином. "Після того, як скарга надійшла, ми з командою миттєво долучаємося до вирішення озвученої проблеми, "на потім" не залишаємо. До речі, на всі об’єктах, що відбудовуються, налаштовані відеокамери, які виведено в моєму кабінеті, тож в онлайн-режимі маю можливість відстежувати процес. Кожен підрядник знає, що відбувається відеонагляд. Є відповідальність перед людьми, а також є кримінальна відповідальність", – зазначив він. 

Як повідомляв Укрінформ, у серпні Кравченко на засіданні українсько-британської робочої групи з інфраструктури презентував пріоритети відбудови Київщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-