Ліквідувати наслідки підриву Каховської ГЕС можна за кількома сценаріями - науковець

Ліквідувати наслідки підриву Каховської ГЕС можна за кількома сценаріями - науковець

Укрінформ
Академік Національної академії наук, завідувач відділу геоботаніки та екології Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України Яків Дідух вважає, що ліквідувати наслідки підриву Каховської ГЕС можна за декількома сценаріями.

Про це він розповів під час брифінгу у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Кабінет Міністрів України запропонував один із варіантів - відновити Каховську ГЕС. Я вважаю, що можливо чотири сценарії", - сказав Дідух.

Він додав, що перший сценарій і той, що пропонує уряд - це збудувати нову ГЕС, відновити Каховське водосховище і наново затопити його територію. Другий - частково затопити територію на певну кількість метрів для того, щоб запасати достатньо води для зрошення та підтримки роботи ЗАЕС.

Дідух вважає, що третім сценарієм ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС може бути відмова від будівництва ГЕС та відновлення водосховища, а четвертим - розширення річища Дніпра за цих же умов.

За словами науковця, будівництво нової Каховської ГЕС може бути не доцільним з огляду на те, що вона не матиме сильних потужностей, при цьому потрібно буде затопити значну площу землі.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС збільшить дефіцит торгівлі товарами на $0,4 мільярда - НБУ

Як заявив завідувач відділу екологічної гідрології та технічної гідробіології Інституту гідробіології НАН України Сергій Дубняк, відновлення Каховського водосховища важливе для водозабезпечення населення та розвитку сільського господарства південного регіону.

"На мою думку, потрібно відновлювати водосховище, тому що без водних ресурсів, які акумулювалися у Каховському водосховищі, практично неможливі ні водозабезпечення населення регіону, ні розвиток сільського господарства такий, який він був у регіоні. Тоді треба вирішувати, як буде розвиватися регіон в цілому без дніпровської води", - сказав він.

Дубняк зазначив, що також потрібно не забувати про Запорізьку атомну електростанцію, яка охолоджувалась водою з водосховища.

Експерт наголосив, що відсутність води створює масу проблем, які потрібно вирішувати вже зараз, адже весь регіон сформувався та існував в умовах існування Каховського водосховища.

За словами Дубняка, водночас вода із Каховського водосховища використовувалась не дуже ефективно, зокрема через особливості експлуатації. Він додав, що певний час розроблявся проєкт реконструкції водосховища та змін до процедур його експлуатації.

На думку науковця, проєкт нового водосховища має розроблятися із залученням екологів, археологів та із використанням сучасних підходів.

"Можна спроєктувати водосховище таким чином, щоб воно виконувало свої функцїі і водночас мало меншу площу затоплення", - пояснив Дубняк.

Читайте також: На Дніпропетровщині скасували заборону на вилов риби, яка діяла після підриву Каховської ГЕС

Як повідомлялося, у липні 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову про реалізацію експериментального проєкту з початку відбудови Каховської ГЕС. Передбачено, що фінансування експериментального проєкту може здійснюватися за рахунок коштів приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго», кредитних коштів та інших не заборонених законодавством джерел.

Вночі 6 червня російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС. За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею "екоцид".

Фото: svit.kpi.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-