На саміті в Рейк’явіку підпишуть договір, який має запустити Міжнародний реєстр збитків – Мін’юст

На саміті в Рейк’явіку підпишуть договір, який має запустити Міжнародний реєстр збитків – Мін’юст

Укрінформ
На саміті Ради Європи, який відбудеться 16-17 травня в Рейк’явіку, підпишуть договір, що дасть офіційний запуск Міжнародного реєстру збитків.

Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” сказала заступниця міністра юстиції Ірина Мудра, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На сьогодні триває активна робота по запуску реєстру шкоди, який буде розміщуватися у Гаазі. 16-17 травня на саміті очільників держав та урядів Ради Європи, який проходитиме у Рейк’явіку, буде підписано договір, що дасть офіційний запуск, старт реєстру. Тема створення реєстру для України є ключовою в порядку денному цього саміту, Україна очікує, що до договору долучаться щонайменше 40 країн-членів Ради Європи та країн-спостерігачів, таких як Сполучені Штати Америки, Канада та Японія”, - сказала Мудра.

Вона зауважила, що “перший практичний крок за результатами майже восьмимісячної роботи робочої групи, створеної відповідним указом Президента, буде оголошений на саміті в Рейк’явіку в середині травня, визначальним є те, що до цього кроку одразу долучаться щонайменше 50 держав-партнерів”.

Читайте також: Реєстр збитків від російської агресії запустять у травні - генсек Ради Європи

“І вже зараз ми ведемо активну підготовчу роботу з нашими нідерландськими колегами для максимально швидкого запуску функціонування реєстру. Вже знайдено приміщення в Гаазі, де буде розташовуватися реєстр, обговорюється потужна система безпеки і захисту, адже ми розуміємо, що росіяни намагатимуться втрутитися в роботу реєстру і влаштовувати різного роду диверсії. Іде підбір кваліфікованого персоналу, формування органів управління юридичної особи власника цього реєстру, підбір ІТ-рішень для максимальної діджиталізації реєстру, закупівля ІТ-обладнання, розробка правил і процедур як для роботи самого реєстру, так і в формі заяв, які потрібно буде подавати громадянам України, бізнесу чи державі, всім постраждалим напряму до цього реєстру”, - розповіла заступниця міністра юстиції.

Також вона зазначила, що Міністерство юстиції буде інформувати як про запуск роботи реєстру, так і про всі практичні етапи його функціонування. Також, за її словами, буде задіяна безоплатна правова допомога для допомоги громадянам і юридичним особам у формуванні заяв.

“Тобто перший етап у створенні компенсаційного механізму й імплементації резолюції Генасамблеї ООН є на завершальній стадії. Наступний етап - це створення комісії, яка на підставі даних з реєстру буде присуджувати суми до виплати постраждалим, а джерелом таких виплат у першу чергу мають стати російські активи. І на сьогодні ми разом з нашими партнерами, які долучаються до договору про створення реєстру, а це близько 50 країн, опрацьовуємо правову підставу для створення комісії та конфіскації російських активів. Адже це буде зроблено без згоди країни-агресора, тому правовий фундамент має бути максимально міцним і легітимним”, - наголосила Мудра.

Читайте також: Литва приєднується до створення Радою Європи реєстру шкоди, завданої росією Україні

Як повідомлялося, Генеральна асамблея ООН 14 листопада 2022 року ухвалила проєкт резолюції щодо створення механізму компенсації Україні збитків, спричинених війною, яку розв’язала і досі веде росія проти України.

У Міністерстві юстиції України заявили наприкінці грудня 2022 року про початок процесу створення Міжнародного реєстру збитків, завданих збройною агресією російської федерації.

Раніше Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рішення про проведення саміту глав держав та урядів Ради Європи 16-17 травня у Рейк'явіку (Ісландія).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-