Низка країн відгукнулась на заклик про поставку машин для розмінування - Свириденко

Низка країн відгукнулась на заклик про поставку машин для розмінування - Свириденко

Укрінформ
На заклик України поставити машини для розмінування відгукнулись виробники з різних країн.

Як передає Укрінформ, така інформація була оприлюднена під час засідання Міжвідомчої робочої групи з питань гуманітарного розмінування під головуванням першого віцепрем’єр-міністра – міністра економіки України Юлії Свириденко, повідомляє пресслужба міністерства.

«Україні потрібні машини для розмінування. На сьогодні на наш заклик відгукнулися провідні виробники такого обладнання з низки країн. І необхідно дуже оперативно опрацювати та запропонувати механізми співробітництва з ними. Різні варіанти, в тому числі за участю міжнародних донорів. Головне – ми повинні отримати техніку та залучити її до роботи якнайшвидше», - зазначила Свириденко.

Читайте також: Для розмінування території Україна потребує вдесятеро більше фахівців - Мінекономіки

Перший віцепрем'єр наголосила на необхідності пришвидшити вивчення відповідних можливостей вітчизняних виробників.

«Маємо непогані темпи робіт з очищення сільгоспземель від мін та снарядів, які демонструють наші сапери в полях. Відтак, Міжвідомча робоча група з питань гуманітарного розмінування опрацьовує комплекс питань, вирішення яких сприятиме пришвидшенню розмінування території України», - додала Свириденко.

На засіданні також розглянули питання функціонування створеної урядом бюджетної установи «Центр гуманітарного розмінування», яка координуватиме гуманітарне розмінування.

Читайте також: Мінуванням сільськогосподарських земель в Україні рф посилює проблему голоду у світі - Бербок

Члени Міжвідомчої групи заслухали інформацію про запровадження щотижневого моніторингу звітності щодо стану розмінування. Окрему увагу було приділено питанням технічного оснащення підрозділів з розмінування.

За минулий тиждень у межах реалізації Плану заходів із розмінування земель сільськогосподарського призначення обстежено 5 431 гектар сільгоспугідь. Усього з початку року підрозділами ДСНС, Міністерства оборони, Державної служби спеціального транспорту та неурядовими операторами було обстежено загалом 67 197 га.

Як повідомляв Укрінформ, для гуманітарного розмінування Україна потребує в десятки разів більше фахівців, аніж працюють сьогодні. Найбільша площа забруднених земель на півдні і сході України. В Херсонській області треба обстежити понад 208 тис. гектарів, у Харківській області - майже 160 тис. га, а в Миколаївській - більш як 85 тис. га.

В Україні стартував проєкт, покликаний залучити світові компанії, що мають передові технології в галузі протимінної діяльності, до розмінування території нашої держави. Проєкт ініційований Програмою розвитку ООН. Він буде реалізований на одному з полігонів, віддалених від зони бойових дій, у співпраці з Міністерством оборони та Державною службою з надзвичайних ситуацій вже у травні 2023 року.

Фото: Мінекономіки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-