Мер Риги поділився баченням системи відбудови інфраструктури України за допомогою ЄС

Мер Риги поділився баченням системи відбудови інфраструктури України за допомогою ЄС

Укрінформ
Мер столиці Латвії Мартіньш Статіс поділився баченням планів відбудови української інфраструктури, які він обговорював у Брюсселі з главою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

Про це він повідомив в інтерв’ю Укрінформу.

«Це (допомога Європи у відбудові України - ред.) обговорюється та опрацьовується. Очікується, що ЄС вкладатиме чималі гроші в інфраструктуру України. Це було однією з тем нашої розмови з пані фон дер Ляєн у Брюсселі. До нас підключався і мер Києва (Віталій Кличко - ред.), але лише онлайн. Того дня саме була чергова російська повітряна атака на Україну, в тому числі на столицю», - сказав Статіс.

За його словами, «безпосередньо таке відновлення робити не будуть». «Все – через фонди. І ми знаємо, як працювати з єврофондами, готові і до цієї частини роботи, організаційної… Напевно, різні країни, можливо, різні міста матимуть певні зони відповідальності у відновленні України», - зазначив мер Риги.

Читайте також: Латвія передасть Україні медобладнання на майже €378 тисяч

Він окремо пояснив, у чому може бути цінним у зазначеній роботі досвід саме його міста. Коли Статіс був у зруйнованих Ірпені, Бучі, Бородянці, то бачив, що там ті самі дитячі садки, школи, як і в Ризі. «Це радянський тип будівель. А ми вже добре знаємо, як проводити їх реновацію, як робити їх енергозберігаючими. Ми вже маємо готові проєкти. Тобто готові одразу йти, працювати у цьому напрямі. Щойно відкриються фонди. Мій головний меседж президенту Єврокомісії був: ми знаємо, як це зробити швидко», - підсумував Статіс.

Як повідомляв Укрінформ, держсекретар міністерства економічного співробітництва і розвитку ФРН Нільс Аннен на Мюнхенській безпековій конференції заявив, що органи місцевого самоврядування країн Європи мають, поряд з урядами, зіграти важливу роль у наданні допомоги Україні, яка бореться з російським агресором.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-