Коростень отримує гуманітарну допомогу від литовського міста-побратима - U-LEAD

Коростень отримує гуманітарну допомогу від литовського міста-побратима - U-LEAD

Фото
Укрінформ
Місто Коростень Житомирcької області отримує гуманітарну допомогу від литовського Укмерге в рамках співпраці, яку налагодили за підтримки Програми U-LEAD.

Про це Укрінформу повідомили в U-LEAD.

Зазначається, що нові міста-побратими з’являються в українських муніципалітетах після початку вторгнення росії всупереч обставинам. Програма «U-LEAD з Європою» допомагає українським громадам знайти таких партнерів у країнах Європи та налагодити з ними сталі відносини.

«Коростень на Житомирщині підписав угоду про співпрацю із литовським містом Укмерге. Громади вже обмінялись візитами своїх делегацій і мають перші результати співпраці», - зазначили в U-LEAD.

Коростенський міський голова Володимир Москаленко розповів, що литовські партнери регулярно надають необхідну гуманітарну допомогу.

«Спочатку ми просили, щоб нам передали медикаменти та продуктові набори довгострокового зберігання. І ми це від них привозили. Така допомога до нас йде постійно», - сказав він.

Також мер додав, що литовці передали великий автобус, який віддали військовим.

«Коли виникла проблема з енергетикою – отримали від партнерів сім генераторів по 4 кіловати. Так, вони невеликі, але вкрай потрібні. Частину ми віддали нашим військовим і в пункти незламності. Також в цій партії були окопні свічки», - зазначив він.

Москаленко зауважив, що зараз всі зусилля спрямовані на перемогу і кожна розмова з литовськими партнерами зводиться до питання – як ми можемо вам допомогти? «Литовці дуже позитивно ставляться до України. Муніципалітет Укмерге став нашим справжнім другом. І вони, і ми хочемо розвивати партнерські відносини», - сказав він.

Мер також розповів, що Коростень цікавить досвід Укмерге з будівництва котельні, яка працює на відходах від обробки деревини, бо на півночі Полісся достатньо такого ресурсу і хотіли б його максимально ефективно використовувати.

«Крім того, в країнах Балтії альтернативна енергетика розвинута і там є деякі відмінності від того, як ця сфера працює у нас. Тому нам цікавий цей досвід», - додав мер.

Також Коростень та Укмерге розвиватимуть культурну співпрацю та обмін.

«Тут варто зазначити, що вторгнення росіян спрацювало як каталізатор об’єднання національних культур в Україні. Важливий емоційний зв’язок. Наші діти із центру дитячо-юнацької творчості передавали своїм одноліткам поробки і, відповідно, з Литви теж отримували подарунки», - розповів мер.

Читайте також: U-LEAD допомогла громадам напрацювати 57 інвестиційних паспортів

Як повідомлялося, U-LEAD продовжує свою діяльність із консультаційної підтримки громад через різноманітні канали комунікації і під час війни. Програма також посилила свою активність у частині налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами країн ЄС в рамках ініціативи "Мости довіри", що полегшує пряме надання гуманітарної допомоги та розширює перспективу подальших взаємовигідних проєктів. Окрім того, упродовж квітня-червня 2022 року програма надала 333-ом громадам пакети екстреної допомоги, наповнення яких залежало від потреб на місцях. Таким чином, громади, що зазнали руйнувань, отримували інструменти для розчищення території і відновлювальних робіт, освітлювальні прилади. Громади, що прийняли велику кількість переселенців, отримали намети, ліжка, спальні мішки та інші засоби для внутрішньо переміщених осіб.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку "U-LEAD з Європою" спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Фото: U-LEAD

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-