У Литві 9 травня хочуть зробити Днем пам'яті жертв геноциду в Україні

У Литві 9 травня хочуть зробити Днем пам'яті жертв геноциду в Україні

Укрінформ
Група литовських парламентаріїв та міністрів пропонує зробити 9 травня не лише Днем Європи, а й Днем пам'яті жертв геноциду в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

Відповідну поправку до закону про пам'ятні дати зареєстрували 16 депутатів (серед них - спікер Сейму Вікторія Чміліте-Нільсен), як з владних, так і опозиційних партій. Також серед авторів проєкту - міністри закордонних справ та юстиції Габріелюс Ландсбергіс і Евеліна Добровольська. Головний ініціатор законотворчої зміни – заступник спікера Сейму Паулюс Саударгас.

«9 травня відзначається в рф як День перемоги у Другій світовій війні, але водночас замовчуються військові злочини та репресії срср проти цілих народів у криваву сталінську епоху. Литві, Україні та частині Європи не довелося порадіти перемозі над нацистською Німеччиною, оскільки одна окупаційна влада змінилася іншою, яка також чинила злочини проти людяності», - йдеться в пояснювальній записці до проєкту.

Читайте також: Заступник глави МЗС Польщі: російські військові вбивають за українську приналежність, це - геноцид

Наголошується, що сьогодні в Україні коїться геноцид, «вчинений путінською росією, яка є реінкарнацією радянського союзу». «Таким чином, цей день об'єднав би трагедії, пережиті українцями тоді й зараз, тобто організований радянським союзом Голодомор, масові вбивства, депортації та винищення мирних жителів у системі ГУЛАГу та воєнні злочини, які скоюють сьогодні російські військові», - наголошують автори документа.

Раніше парламент Латвії оголосив 9 травня Днем пам'яті жертв війни в Україні. Цього дня у країні заборонено масові заходи.

Західний світ відзначає закінчення Другої світової війни у ​​Європі 8 травня. 9 травня відзначається як День Європи.

Злочин геноциду в Україні обов'язково буде доведено в Міжнародному кримінальному суді, а винних буде покарано.

Читайте також: Прем'єр Латвії вважає дії російських військ в Україні геноцидом

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила 14 квітня проєкт постанови № 7276 стосовно Заяви парламенту «Про вчинення російською федерацією геноциду в Україні».

24 лютого росія розпочала новий етап війни проти України, ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України. ЗСУ та Сили територіальної оборони зупинили наступ ворога та завдають йому великих втрат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-