У Ризі 300 активістів робили маскувальні сітки для України - навпроти посольства рф

У Ризі 300 активістів робили маскувальні сітки для України - навпроти посольства рф

Фото, відео
Укрінформ
У латвійській столиці в суботу в межах акції Eliza понад 300 активістів, переважно жінок, цілий день плели маскувальні сітки, які дуже потрібні в Україні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на засновницю акції, латвійську художницю з костюмів Ієву Адамсоне.

«Ми плетемо маскувальні сітки з 1 березня. В суботу вирішили винести цю важливу справу на вулицю, щоб кожний чи кожна могли долучитися до неї. За день зробили приблизно 80 (погонних - ред.) метрів сіток», - сказала Адамсоне.

Суботня акція в Ризі відбувалася на площі перед російським посольством і тривала приблизно семи годин. Бійці з Земессарге (національна гвардія Латвії) консультували працівниць, ганчірки якого кольору бажано брати до роботи, а якого – ні. Основу, на яку в’яжуть маскувальні обрізки, для акції Eliza надав рибалка з приморського містечка Царнікава, що на північ від Риги.

«Якщо цими сітками маскування ми збережемо бодай одне життя – це вже буде дуже багато. Ми всім серцем на боці України, допомагаємо їй, як можемо. І завжди пам’ятаємо, що Україна бореться також і за нас», - наголосила організаторка акції Eliza.

Одночасно в суботу акція відбувалася в багатьох інших латвійських містах та самоуправліннях, а також у Бостоні (США) та Брюсселі (Бельгія). За словами Адамсоне минулими днями, до суботи, в Ризі сплели 70 погонних метрів сіток, по всій Латвії – ще 120 погонних метрів.

Також до України вже прибув перший вантаж — понад 70 метрів сіток, які необхідні для маскування машин, збройної техніки та для прикриття гуманітарних вантажів.

Організаторка акції зізнається, що, починаючи проєкт, вона не очікувала такого відгуку. Відгукнулися і приватні особи, і організації: текстильні, рибальські підприємства, магазини тканин. Кожен надає, що може - дріт, обрізки, транспортні послуги.

Назву акції взято з казки Ганса Християна Андерсена "Дикі лебеді" (1838), головну героїню якої звати Еліза. Рятуючи зачарованих братів, вона безперервно плете для них кольчуги з кропиви.

З 24 лютого в Україні триває війна проти російських загарбників.

Фото: Рита Болотська

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-