Експосол Латвії в Україні: Після перемоги відкриємо консульство в Донецьку

Експосол Латвії в Україні: Після перемоги відкриємо консульство в Донецьку

Відео
Укрінформ
Після війни проти росії, в якій переможе Україна, Латвія відкриє своє почесне консульство у визволеному Донецьку.

Про це у коментарі Укрінформу сказав посол Латвії у Польщі, який раніше очолював дипломатичну місію в Україні, Юріс Пойканс.

Як підкреслив латвійський дипломат, багато хто не очікував такої сили духу від української армії та народу, які зараз демонструють “справжній героїзм”. Він зауважив, що навіть міста, які перебувають у тимчасовій російській окупації, як Херсон чи Мелітополь, активно підтримують Україну.

“Мене вразило в саме серце: весь український народ захищає свою країну, це справжній героїзм. Небагато людей на Заході очікувало, що Україна не лише зможе оборонятися, а й наступати”, - наголосив дипломат.

Пойканс запевнив, шо Латвія завжди підтримувала і продовжить підтримувати Україну у питаннях територіальної цілісності і євроатлантичних прагнень.

Він зазначив, що до війни його країна організувала 20 конвоїв з гуманітарною допомогою на Донбас, відкрила почесне консульство у Слов’янську.

“Зараз ми його закрили. Однак я впевнений, що ми відновимо його роботу, але вже в Донецьку”, - підкреслив Пойканс.

За його словами, зараз Латвія допомагає Україні у кількох аспектах. По-перше, приймає  біженців, по-друге, латвійський бізнес, прості громадяни та міністерство оборони надають різного роду гуманітарну та військову допомогу.

“По-третє, дуже важливо підтримати євроатлантичні перспективи України. Тому Латвія разом з іншими балтійськими країнами чітко сказала, що ми підтримуємо вступ України до ЄС: не автоматично, але одного дня Україна зможе стати членом Євросоюзу”, - сказав латвійський дипломат.

Він зауважив, що 24 лютого, коли росія розпочала війну проти України, глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс перебував в Україні. “Ми допомогли йому виїхати з України до Польщі. Ми працювали з Україною до останнього дня (перед війною – ред.) і робитимемо це і в майбутньому”,- наголосив Пойканс.

Як зазначив дипломат, найважливішим на сьогодні є досягнення миру, на умовах України і збереження територіальної цілісності країни.

Посол Латвії у Польщі висловив думку, що росія не очікувала на таку консолідовану відповідь від країн Заходу.

“Питання не лише в санкціях. Для нас важливо, щоб росія розуміла: якщо вона не припинить війну, якщо й надалі існуватиме загроза безпеці Європи, то буде рішуча відповідь країн ЄС і США”, - констатував дипломат.

На його переконання, зараз головне зупинити війну, аби не гинули люди, і дати сильну відповідь агресивним настроям в росії.

Пойканс зазначив, що Україна має самостійно обирати свій шлях розвитку і ніхто не може диктувати, в яких альянсах їй перебувати.

“Якщо Україна відповідає усім критеріям, то вона може стати членом ЄС та НАТО… Якщо ми скасуємо цей принцип, то це зруйнує загальну систему безпеки в Європі”, - наголосив Пойканс.

Він зауважив, що зараз найголовнішим завданням є припинення війни, а після цього треба буде подумати про гарантії безпеки.

Латвійський дипломат закликав українців вірити у свою армію, перемогу у війні та в майбутнє України.

24 лютого російський президент володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська одночасно перетнули українські кордони з півночі, сходу та Криму. Вони руйнують міста, обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, житлові будинки, вбивають мирне населення, вчиняють злочини проти людяності.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-