Україна ініціюватиме на рівні ООН засудження комуністичного режиму - Дробович

Україна ініціюватиме на рівні ООН засудження комуністичного режиму - Дробович

Укрінформ
Україна має намір ініціювати на рівні ООН засудження злочинів комуністичного тоталітарного режиму 20 століття.

Про це заявив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович на пресконференції в Укрінформі на тему: “Реалізація в Україні законодавства про засудження нацистського та комуністичного тоталітарних режимів”.

“Ми академічно вивчаємо ґрунт щодо цього питання з фахівцями та експертами і в найближчі місяці звернемось до МЗС України, яке координує нашу зовнішню політику, щодо запиту й потреби такої роботи, щоб ці злочини визнати й засудити на рівні ООН”, - сказав Дробович.

Коментуючи останній виступ російського президента Путіна, де той намагався обілити комуністичне минуле, Дробович заявив, що вважає це саме наслідком незасудження злочинів комуністичного режиму на міжнародному рівні.

Читайте також: Самопожертву Небесної Сотні можна порівняти з Героями Крут - Дробович

“Ось такий сентимент до радянського комунізму, який ми бачимо в головах деяких російських чиновників, великою мірою пов’язаний з тим, що комуністичний тоталітарний режим не був засуджений свого часу на світовому рівні. Є декілька резолюцій, які засуджують злочини нацизму на рівні Генасамблеї ООН, і немає жодного такого документа щодо комуністичного тоталітарного режиму”, - наголосив Дробович.

Він нагадав, що Україна обрала незмінний шлях на проговорення складного історичного досвіду, зокрема, що стосується 20 століття, і закріпила це на законодавчому рівні.

“Україна незмінно й послідовно засуджує націонал-соціалістичний (нацистський) і комуністичний тоталітарні режими. Є окремий закон, ухвалений у 2015 році, його конституційність підтверджена Конституційним судом, і він ефективно діє. І Україна не змінюватиме підходів до опрацювання минулого. Історична правда, повага до людської гідності та прав людини — такі є наші принципи в оцінках комуністичного і нацистського тоталітарних режимів”, - сказав Дробович.

Читайте також: Дробович сподівається, що Музей Революції Гідності почнуть будувати до кінця року

Брифінг відбувся в рамках платформи #UAРазом для українських та іноземних ЗМІ, яку запустили Міністерство культури та інформаційної політики, інформаційне агентство "Укрінформ" і Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Представники державних органів, відповідальних за безпеку - Міноборони, МВС, МЗС та інших відомств щодня інформують про ситуацію в районі ООС та навколо України загалом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-