Костін в ООН: сексуальне насильство - інструмент політики РФ на окупованих територіях

Костін в ООН: сексуальне насильство - інструмент політики РФ на окупованих територіях

Укрінформ
Протягом десяти років російської агресії проти України збройні сили РФ використовували сексуальне насильство як інструмент війни й окупації.

Про це заявив Генеральний прокурор Андрій Костін на заході в ООН «Протидія сексуальному насильству щодо чоловіків і хлопчиків задля підтримання міжнародного миру та безпеки», передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«Це тактика підпорядкування, психологічного терору, контролю, примусу, і вона є невід'ємною частиною здійснення намірів РФ на території України», - зазначив Костін, виступаючи на заході в режимі відеозвернення.

Він пояснив, що російське насильство спрямоване однаковою мірою на чоловіків і жінок, хлопчиків і дівчат, цивільних осіб і військовополонених.

Генпрокурор нагадав, що починаючи з 2022 року, росіяни діють за схемою: «обстрілюють українські порти, об'єкти критично важливої інфраструктури та житлові будівлі; викрадають українських дітей…; здійснюють окупацію українських земель за сталінським сценарієм». Сексуальне насильство є систематичною політикою Росії, додав він.

Костін зазначив, що у березні Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні опублікувала звіт за період з 1 грудня 2023 по 29 лютого 2024 року.

Читайте також: У Міжнародний реєстр збитків можна буде подати на компенсацію за втрату рідних або здоров'я - Лубінець

«Більш як половина українських військовополонених чоловічої статі, опитаних місією, заявили, що під час їх інтернування вони піддавалися сексуальному насильству, включаючи спроби зґвалтування, погрози зґвалтування і кастрації, побиття або удари електричним струмом по геніталіях».

За словами Костіна, російська війна показує «нетипову картину для збройного конфлікту»: вона характеризується невеликою різницею між кількістю актів сексуального насильства, скоєних проти жінок і проти чоловіків.

«Це незаперечний показник того, що воно є частиною агресивної російської політики, у межах якої стать, вік чи статус жертви не мають значення. Росіяни скоюють ці злочини проти будь-кого, хто вважає себе українцем», - підкреслив він.

Від початку повномасштабного вторгнення українські прокурори зафіксували 290 випадків сексуального насилля (щодо чоловіків - 102, жінок - 188, з яких 15 були неповнолітніми, у тому числі 14 дівчат і одного хлопчика). До таких випадків належать: зґвалтування, каліцтво або насильницькі дії щодо статевих органів, примусове оголення, погрози зґвалтування та спроби зґвалтування, а також примус спостерігати за сексуальним насильством над близькими та членами сім'ї. Ці випадки поширені по всіх регіонах, де побували російські війська.

Читайте також: Постраждалі від сексуального насильства під час війни в Україні отримають репарації - Лубінець

Костін розповів, що у вересні 2022 року в Генеральній прокуратурі було створено спеціалізований департамент, основним завданням якого є документування випадків сексуального насильства, повʼязаних з війною, виявлення закономірностей у вчиненні цих злочинів та організація належних розслідувань.

Він підкреслив, що Росія має бути притягнута до відповідальності за злочини агресії та геноциду, а також за 126 тис. інших воєнних злочинів, які вони вчинили в Україні з 2022 року.

У вівторок постійні представництва України, Канади, Колумбії та Ліхтенштейну провели захід в рамках щорічних дебатів Ради Безпеки ООН щодо сексуального насильства, пов'язаного з конфліктами.

Мета цього заходу - визначити кроки, як міжнародне співтовариство може зробити для запобігання насильства щодо чоловіків і хлопчиків в умовах збройних конфліктів, а також для забезпечення доступу постраждалих до компетентної медичної допомоги, психосоціальної підтримки й правосуддя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-