Верещук розповіла деталі розробленої Стратегії щодо деокупованих територій

Верещук розповіла деталі розробленої Стратегії щодо деокупованих територій

Ексклюзив
Укрінформ
На офіційне погодження органів центральної влади направили нещодавно презентований проєкт Стратегії відновлення держвлади та реінтеграції деокупованих територій, що стане основою для прийняття відповідних законів і постанов щодо діяльності державних органів на деокупованій території.

Про це віцепрем’єр - міністр з питань реінтеграції ТОТ Ірина Верещук розповіла в ексклюзивному коментарі Укрінформу в рамках засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

"Ми розробили і презентували Стратегію щодо деокупованих територій та направили цей документ на офіційне погодження центральних органів виконавчої влади. Цей документ розроблявся ще з минулого року, він об’ємний і потребував багато зусиль з координації та концентрації енергії, бо завдань багато, проблем багато. Але Стратегія деокупації – це те, що покаже вектор держави, що, як і коли ми будемо робити у період, наприклад, перших 30 днів, перших 100 днів, і далі, коли ми говоримо про деокупацію та реінтеграцію. Бо деокупувати можна території, а людей потрібно реінтегрувати в якийсь спосіб", - зазначила Верещук.

За її словами, Стратегія пройшла первинне обговорення на рівні громадськості, правозахисних організацій та міністерств, які напрацьовували положення. Документ матиме сім чітких цілей, під кожну ціль є завдання і кроки, тобто що і хто має зробити.

Читайте також: Ташева розповіла конгресменам США, як Україна готується до деокупації Криму

"Наприклад, був проведений аналіз законодавства на предмет, які закони треба прийняти, чого не вистачає, до прикладу нашій ДМС, міграційній службі для того, щоб вчинити певні кроки після деокупації. Чого не вистачає Міністерству соціальної політики, адже будуть проблеми з документами, щоб повернути людей у систему соціального захисту. Чого не вистачає Міністерству освіти – чи це будуть двомовні підручники, чи це буде україномовний підручник, адже у нас є державний стандарт освіти. До прикладу, медицина – ми пішли далеко вперед. У нас є E-Health, у нас є закупівлі державні – це зовсім інший розвиток медицини, ніж той, що зараз є на тимчасово окупованих територіях. І тому треба про це теж казати, чи вони зможуть відразу увійти. І для того Міністерство охорони здоров’я розробило свій напрямок стратегічний, де показали, як вони змінять законодавство, що вони дозволять зробити, щоб відкрити, до прикладу, первинні заклади. Бо є стабілізаційні заклади, а є уже такі реінтеграційні. Перші опорні пункти – це все зрозуміло, а далі йде стратегія. Що буде робити держава – відкривати нові лікарні, чи буде робити кластерну лікарню одну на область", - додала посадовиця.

Читайте також: Стратегія мовної реінтеграції деокупованих територій – серед головних пріоритетів

Вона зауважила, що наразі кожне міністерство отримало чіткий план, реалізація цього плану буде контролюватися Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Зокрема, для цього у Мінреінтеграції створений спеціальний штаб з деокупації, який проводить щотижневі засідання. 

Як повідомлялося, на спеціальній нараді під головуванням віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук презентували проєкт Стратегії відновлення державної влади та реінтеграції населення деокупованих територій на період до 2026 року.

Фото: Фейсбук Ірини Верещук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-